WWF: Ξενοδοχεία κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα

                      Πηγή εικόνας: wwf.gr

Ως μάγειρας σε μεγάλα ξενοδοχεία και σε εστιατόρια με πολλά κουβέρ, έχω κάνει την διαπίστωση πως δεν γνωρίζουμε καθόλου από Food Waste. Πριν κατηγορήσουμε τις σχολές που δεν μας τα έμαθαν, τους εργοδότες μας που δεν ξέρουν, τους σεφ μας που δεν επιμένουμε ας σκεφτούμε τι κάνουμε αρχικά στο ίδιο μας το σπίτι μαγειρεύοντας.

Κινήσεις για λιγότερη σπατάλη τροφίμων έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια με αντιπροσωπευτική μια μεγάλη δράση, αυτή του Massimo Bottura με τίτλο “Food for Soul”, μέσω της οποίας χρησιμοποίησε τα μη χρησιμοποιημένα τρόφιμα από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Rio de Janeiro για να ταΐσει τους άπορους της πόλης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δημιούργησε ένα “Refettorio” για να ρίξει φως στο παράδοξο ότι 795 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υποσιτίζονται την ίδια στιγμή που 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο.

Η WWF Ελλάδας, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως περιβαλλοντικούς οργανισμούς, δημιούργησε ένα νέο project που αφορά την σπατάλη τροφίμων των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα ξεκινώντας με 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Ρέθυμνο και Σούνιο, συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία: Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και Marriott Athens (Αθήνα), στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τα ξενοδοχεία αυτά καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και να γίνουν παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και την κοινωνία.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αιωρούμενα σωματίδια: Μικρά, αλλά άκρως επικίνδυνα
Ad 14

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στην Αμερική και τα 10 ξενοδοχεία που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό παρατήρησαν μείωση σπατάλης τροφίμων από 17% έως και 38% μόνο στο διάστημα διεξαγωγής της πιλοτικής δράσης, που ήταν διάρκειας 12 εβδομάδων.

Όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες, δεν γίνονται μικρότεροι οι μπουφέδες ή μικρότερα τα μενού, δεν είναι αυτή η λύση. Αλλά να γίνει σωστή διαχείριση των πρώτων υλών, χρηστή καταμέτρηση και συνειδητός καταμερισμός της ποσότητας χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την προσφορά υπηρεσιών του ξενοδοχείου στους φιλοξενούμενους του.

Στην επίσημη ιστοσελίδα μπορείς να βρείς εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα όπως και να λάβεις τον «Οδηγό για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF, ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδόχο ή επαγγελματία εστίασης που θέλει να σχεδιάσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων. Με την υποβολή φόρμας με τα στοιχεία σου, αποστέλλεται δωρεάν στο email σου το έντυπο 72 σελίδων για να μάθεις τα πάντα σχετικά με το πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

                                     Πηγή εικόνας: wwf.gr

Ο οδηγός περιέχει πρακτικές συμβουλές για:

  • Τον ανασχεδιασμό του μπουφέ
  • Τον τρόπο μέτρησης και καταγραφής της σπατάλης
  • Την πρόληψη σπατάλης στην προετοιμασία και παράθεση γευμάτων
  • Την εκπαίδευση του προσωπικού
  • Την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων

Το φαγητό έχει αξία, ας της δώσουμε την μεγαλύτερη που μπορούμε!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : Hotel Kitchen WWF

 

Πηγές:

WWF, Χρυσοί Σκούφοι

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα

Έρχεται το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, FeCHA!

Ο Μάιος φέρνει ένα ακόμα φεστιβάλ για τους φίλους του