Η Τουρκία διώκει το φιλοκουρδικό κόμμα

ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ HDP

Λίγο μόλις καιρό μετά την κατάπνιξη ενός κακοσχεδιασμένου στρατιωτικού πραξικοπήματος επιβεβαιώνονται και πάλι οι φωνές εκείνες που χαρακτήριζαν αυτή την απόπειρα ως μια πολύ βολική για τον Ερντογάν συγκυρία. Η επιχείρηση εκκαθάρισης που είχε ήδη ξεκινήσει καιρό πριν, μετεξελίχθηκε σε πραγματικό ανθρωποκυνηγητό παίρνοντας την μορφή πογκρόμ, με την διεθνή κοινότητα να καταγγέλλει, αλλά να αδυνατεί να ελέγξει τον εξελισσόμενο σε σουλτάνο Ερντογάν.

Τις πολλαπλές διώξεις και απολύσεις δημόσιων και δικαστικών λειτουργών, τις συλλήψεις, την τρομοκρατία και την ηθική εξόντωση των αντιφρονούντων ήρθε την χθεσινή ημέρα να συμπληρώσει η σύλληψη των επικεφαλής του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP  Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ (φωτογραφία), καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του από τις τουρκικές αρχές. H απόφαση αυτή ελήφθη από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» έρευνας που συνδέεται με το PKK, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή. Αυτή η ενέργεια υπάγεται στην ευρύτερη και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστείλει την ολοένα και αυξανόμενη δύναμη του κουρδικού και αριστερού στοιχείου, που φαίνεται να αποκτά σημαντική απήχηση στον τουρκικό λαό. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα πως ακόμη και μετά το δεύτερο εκλογικό γύρο που προκάλεσε το ΑΚΠ (κυβερνητικό κόμμα) με φανερή στόχευση την αποδυνάμωση του ΗDP (φιλοκουρδικό κόμμα), το ίδιο  κατόρθωσε παρά τις απώλειες να αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη. Οι απόπειρες να συνδεθεί το κόμμα με την τρομοκρατία εντείνονται, ενώ παράλληλα ο κουρδικός στρατός πολεμά με επιτυχία κατά των δυνάμεων του τζιχάντ στην Συρία κοντά στα Τουρκικά σύνορα. Είναι αδύνατον φυσικά να αμελήσουμε  την συγκεκριμένη συγκυρία σχετικά με τις θετικές εξελίξεις στο κουρδικό μέτωπο της Συρίας, καθώς η επιτυχία αυτή αποτελεί ολοφάνερη απειλή για τις τουρκικές βλέψεις.

Διαβάστε επίσης  ShipHotels around the world

Από την άλλη μεριά, η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθόδους του κυβερνώντος κόμματος, εκδηλώνοντας για μια ακόμη φορά έντονη ανησυχία. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τη σύλληψη των Τούρκων πολιτικών, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (Twitter) ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις συλλήψεις «ιδιαίτερα ανησυχητικές». Το ευρύτερο κλίμα ανησυχίας και αποδοκιμασίας εκφράστηκε με το πιο απτό τρόπο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από πολιτικούς φορείς, αλλά και απλούς πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν καταγγέλλοντας αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια. Τα λόγια του συμπροέδρου του HDP την στιγμή της σύλληψης του «σίγουρα θα νικήσουμε» έχουν γίνει viral στο twitter, φανερώνοντας το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που έχει ξεσπάσει. Ενόψει των εξελίξεων,  ο εκπρόσωπος του HDP άφησε αιχμές σχετικά με παραίτηση και των 59 βουλευτών του κόμματος,κάτι φυσικά που θα προκαλέσει καινούρια εκλογική αναμέτρηση, ενώ προς το παρόν ανακοινώθηκε η απόφαση του κόμματος να απέχει από τις συνεδριάσεις της ολομέλειας  και των επιτροπών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Advertisements
Ad 14

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ηλιακή  έκλειψη μύθοι και δοξασίες

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η ηλιακή έκλειψη ήταν
Αρχαίες Οινιάδες

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου Πηγή:skai.gr Οι Οινιάδες ήταν