Σπουδαία νίκη για το Ιράκ

Πηγή: REUTERS/Ahmed Jadallah

Τη μεγαλύτερη μάχη που κερδήθηκε στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, γιορτάζουν πολίτες και στρατιώτες. Τα ιρακινά στρατεύματα, έπειτα από μια τεταμένη προσπάθεια τεσσάρων εβδομάδων, κατάφεραν να ελευθερώσουν ένα σημαντικό μέρος της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης που έχει υπό τη κυριαρχία του το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας σε συνεργασία με 100.000 στρατιώτες, την ομάδα ενόπλων δυνάμεων του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν και τη βοήθεια των αμερικάνικων εναέριων δυνάμεων, κατάφεραν να εισέλθουν σε 12, από τις περίπου 50, γειτονιές της ανατολικής Μοσούλης και τελικά να απελευθερώσουν το 1/3 της πόλης, σύμφωνα με αναφορά του Σάαντ Μάαν, εκπροσώπου του υπουργείου εσωτερικών.

Παρά το γεγονός αυτό, οι βομβαρδισμοί και η ανταλλαγή πυρών συνεχίζονται με δριμύτητα. Η μάχη αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ακόμα, καθώς η παρουσία του άμαχου πληθυσμού δυσχεραίνει τις ενέργειες του στρατού. «Η προσέγγισή μας θα είναι αργή και πολύ προσεκτική για να φτάσουμε στις οικογένειες και να τις ελευθερώσουμε από το Ισλαμικό Κράτος.», δήλωσε ο Αλί Αμπντουλά, ταξίαρχος του Ιρακινού στρατού. Οι ομάδες των Τζιχαντιστών, ταυτόχρονα, φαίνεται να χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ασπίδα απέναντι στο στρατό, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί το κύριο μέλημά του.

kk
Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra

Οι κάτοικοι της περιοχής, που εδώ και δύο χρόνια ζουν υπό την κυριαρχία και τις εντολές του ISIS, πωλούν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και εγκαταλείπουν τη χώρα. Περίπου 56.000 έχουν καταφύγει, μέχρι στιγμής, σε καταυλισμούς και ασφαλέστερες περιοχές, για να αποφύγουν τις βιαιότητες των υποστηρικτών του «χαλιφάτου», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζεται ότι θα αφήσουν το τόπο τους, όσο η μάχη θα επεκτείνεται προς το κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Μ.Μ.Ε.: Έμπιστος φίλος ή ύπουλος εχθρός;
Advertisements
Ad 14

Ταυτόχρονα, τα αποθέματα τροφής μειώνονται δραματικά, την ώρα που οι παγκόσμιοι οργανισμοί αρνούνται να στείλουν ομάδες βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή. Οι πολίτες στήνουν μικρές αγορές και πωλούν όσο το δυνατόν πιο ακριβά τα τρόφιμα που βρίσκουν, για να επιβιώσουν. Η πείνα και ο φόβος επικρατούν στη πόλη. Όσοι βγήκαν ζωντανοί από το άγριο καθεστώς, καλούνται τώρα να παλέψουν μέσα στο πεδίο του πολέμου.

1.5 εκατομμύριο Ιρακινοί παραμένουν στη Μοσούλη, καθώς είτε αδυνατούν, είτε αρνούνται να εγκαταλείψουν τη πόλη, αναμένοντας την ελευθερία τους. «Γλιτώσαμε από το θάνατο.», λέει ο Αμίρ Φαρό, ένας από τους πολίτες, « γιατί να πάμε κάπου αλλού, όπου η ζωή μας θα έχει ήδη τελειώσει; Το σπίτι μου είναι εδώ και πάντα ζούσα εδώ. Θα μείνω εδώ με την οικογένειά μου.»

Χαίρετε! Σαλονικιά και άκρως ερωτευμένη με την πόλη μου. Σπουδάζω Δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε. στο Α.Π.Θ. Μου αρέσει να γνωρίζω νέα άτομα και να μαθαίνω διαρκώς καινούρια πράγματα. Άποψή μου, ό,τι ονειρεύεσαι μπορείς να το πετύχεις. "Reach what you cannot."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το