Η ψυχολογική ανασφάλεια και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

SHARE

ανασφάλεια

Οι προσκολλήσεις ασφάλειας είναι η κυριότερη αιτία της ανασφάλειας. Παράδειγμα αποτελεί η εμμονή σε «σχέσεις αγάπης» που στην πραγματικότητα συνιστούν σχέσεις ασφάλειας ή υπό όρους αγάπης. Η λανθασμένη αντίληψη για την αγάπη δυσχεραίνει την κατάσταση. Η πραγματική αγάπη είναι βουλητική και όχι συναισθηματική. Αν μία πράξη δεν είναι πράξη εργασίας ή θάρρους δεν είναι πράξη αγάπης.

Η ψυχολογική ανασφάλεια  ανακόπτει την πνευματική πρόοδο. Όταν κάποιος είναι ανασφαλής, θα επικεντρωθεί σε αυτά που του είναι οικεία παρόλο που μπορεί να υποφέρει. Για πολλούς η οικεία οδύνη είναι προτιμότερη από κάτι καινούργιο. Έτσι, κάθε είδος περιπέτειας απορρίπτεται και το άτομο συγκεντρώνεται σε όσα αντιλαμβάνεται μην αφήνοντας χώρο σε καμία μορφή προόδου.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανασφάλεια:

1. Αυτό-παραδοχή:

Να παραδεχτούμε ότι νιώθουμε ανασφαλείς, ότι έχουμε φόβους, ότι είμαστε πιο αδύναμοι από ότι νομίζουμε ή θέλουμε να δείχνουμε. Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους ακόμη και αν η αλήθεια μας δυσαρεστεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχολογικη ανασφαλεια

2. Ανάληψη της ευθύνης:

Να αποδεχτούμε την ευθύνη για το πρόβλημα ώστε να το λύσουμε. Οι άνθρωποι ζουν με την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι υπεύθυνοι για αυτά που νιώθουν, ενώ συχνά παίρνουν πάνω τους την «ευθύνη» για τους άλλους. Ως αποτέλεσμα, είναι ανασφαλείς και δυστυχισμένοι, στο βαθμό που εναποθέτουν τη δύναμη τους έξω από τον εαυτό τους (χρήματα, σχέσεις, επάγγελμα). Το κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για την ευτυχία και τη δυστυχία του, για την ανάπτυξη και την οπισθοδρόμηση του.

3. Ανακάλυψη προσκολλήσεων ασφάλειας και μετασχηματισμός τους:
Να ενεργούμε στον έξω κόσμο αλλάζοντας οτιδήποτε μπορούμε, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των πράξεων μας. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε δεν θυμώνουμε εύκολα όταν οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται στο βαθμό που επιθυμούμε.

Advertisement

4. Αντιμετώπιση των φόβων:
Το θάρρος στη ζωή αποκτιέται μέσα από διαρκείς προσπάθειες. Καλλιεργώντας τη συνήθεια να αρνείσαι στο φόβο να καθορίζει τις πράξεις σου, μαθαίνοντας να διακινδυνεύεις, να αντέχεις τις στερήσεις, να κερδίζεις αλλά και να χάνεις στο παιχνίδι της ζωής.

5. Η σημασία της μάθησης:
Η μάθηση είναι μια βιωματική διαδικασία γιατί κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι, γίνεσαι κάτι καινούργιο. Δεν μπορούμε να μάθουμε κάτι χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τον εαυτό μας πάνω στα νέα δεδομένα. Με συνεχή προσπάθεια μαθαίνει κάποιος να αντιμετωπίζει τις φοβίες και τις ανασφάλειες του.

Η ανασφάλεια έχει την τάση να διογκώνει παρελθούσες εμπειρίες και να τις προβάλλει. Για να έχουμε μέλλον χρειάζεται να ζούμε το παρόν και να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν 

6. Η σημασία της ανεξαρτησίας και της πρωτοβουλίας:
Σήμερα έχουμε γίνει παρατηρητές  φαινομένων, ενώ οι περισσότεροι τομείς της ζωής (θρησκεία, πολιτική) είναι κενά από ενεργητικούς ρόλους. Υπάρχουν, λοιπόν, χιλιάδες κομπάρσοι αλλά λείπουν οι ηθοποιοί. Είναι σημαντικό στο δρόμο προς την ασφάλεια να γίνεις ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα χωρίς να εξαρτάσαι από άλλους (οικονομικά και συναισθηματικά).

Σχετική εικόνα

7. Η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση:
Αν πιστεύει και νιώθει κάποιος ότι έχει μία αθάνατη ψυχή αντιλαμβάνεται σιγά σιγά ότι είναι ασφαλής και δεν ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια, χρήμα για την ικανοποίηση απατηλών επιθυμιών. Αρχίζει να διοχετεύει τα παραπάνω στην προσπάθεια του να υπερνικήσει τους φόβους και τις αδυναμίες του και να εκδηλώσει τη δύναμη που υπάρχει μέσα του.

Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Σχετικά με την ψυχολογική ανασφάλεια:

  1. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-mindful-self-express/201512/the-3-most-common-causes-insecurity-and-how-beat-them
  2. http://www.kathimerini.gr/832020/article/gynaika/psycho/anasfaleia-pws-mporeite-na-thn-3eperasete

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG