Οξύνεται η πολιτική κρίση στην Πολωνία

Οξύνεται η πολιτική κρίση στην Πολωνία με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν τόσο στην Βαρσοβία όσο και σε επαρχιακές πόλεις εναντίον του κυβερνώντος ακροδεξιού «Κόμματος του Δίκαιου και της Δικαιοσύνης (PiS)». Χθες, στις 17 Δεκεμβρίου 2016, χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορείες μέσα από τους δρόμους της Βαρσοβίας για να φθάσουν μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου που προστατεύεται από μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ η είσοδος έχει απαγορευτεί για τους δημοσιογράφους. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποκλείσουν για αρκετές ώρες τα μέλη της κυβέρνησης μέσα στο Κοινοβούλιο και χρειάστηκε παρέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να λήξει η ένταση.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα σχετικά με μια σειρά αμφίβολων ψηφοφοριών που ως στόχο είχαν την θέσπιση νόμων σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων, την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου καθώς και μια νέα συντηρητικότερη έκδοση του Συντάγματος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών αυτών νόθευσε τα αποτελέσματα και χρησιμοποίησε πλάγιους τρόπους για να επηρεάσει την διαδικασία. Επί της ουσίας όμως  ο στόχος των  διαμαρτυριών δεν είναι άλλος από την καθαρά υπερσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης που όχι μόνο προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία των πολιτών σε πολλούς τομείς αλλά ταυτόχρονα έχει κάνει και κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πλήξει τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας και επαγγελματικές ομάδες όπως τους μεταλλωρύχους και τους ναυτεργάτες.

Παρόλα αυτά το κυβερνών κόμμα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές συγκεντρώνοντας το 35% στην πρόθεση ψήφου κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτό οφείλεται αφενός στην διακηρυγμένη αντι-μεταναστευτική πολιτική αλλά και σε έναν πρόσφατο νόμο ο οποίος ορίζει πως κάθε οικογένεια με πάνω από 2 παιδιά λαμβάνει επίδομα 120 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από το δεύτερο παιδί. Τα δύο αυτά μέτρα κάνουν την κυβέρνηση προσφιλή κυρίως στους νέους ηλικίας 18 – 40 χρόνων που νιώθουν να απειλούνται από τους μετανάστες ως προς την ανεύρεση εργασίας ενώ ταυτόχρονα τους είναι δύσκολο να κάνουν οικογένεια λόγω της ανεργίας και των χαμηλών μισθών. Ακόμα, ο εθνικιστικός λόγος του κόμματος σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή και τον παραδοσιακό «αντι-ρωσισμό» των Πολωνών δίνουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να παρουσιάζει τα μέτρα και τους νόμους ως απόλυτα αναγκαία για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε ένα πιθανό ρωσικό επεκτατικό εγχείρημα.

Διαβάστε επίσης  Κ. Στεφανόπουλος: η κληρονομιά ενός ευπατρίδη

Η κινητοποίηση των Πολωνών πολιτών δείχνει πως υπάρχει ένα τμήμα του λαού που δεν αποδέχεται τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και δίνει σημασία στη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας που απειλείται από τον εθνικισμό παντού στην Ευρώπη . Παρόλα αυτά όμως το γεγονός πως ένα κόμμα τόσο ανοιχτά ακροδεξιό όπως αυτό που κυβερνά αυτή τη στιγμή στην Πολωνία μπορεί να είναι τόσο δημοφιλές θεσπίζοντας απλά λαϊκιστικά μέτρα, κάνοντας κηρύγματα μίσους εναντίον των ξένων και χρησιμοποιώντας το παλιό κόλπο του «προαιώνιου εχθρού του έθνους»  δεν προμηνύει τίποτα καλό και για αυτή τη χώρα που ακολουθεί την πορεία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στο τέλμα του φασισμού.

Advertisements
Ad 14

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το