«Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει» της Ε. Φωτοπούλου από τις εκδόσεις Διόπτρα

ο Άρης ο Πετάρης
Πηγή: real.gr

«Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει» είναι ένα όμορφο βιβλίο για παιδιά 6 ετών και άνω της Ελένης Φωτοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλιαράκι αυτό αποτελείτε από 48 σελίδες γεμάτες όμορφες εικόνες που εκτυλίσσονται σε συνεχή ροή με την ιστορία του Άρη. Τις όμορφες, χρωματιστές εικόνες τις έχει επιμεληθεί η Νικολέττα Φιλιππίδη.

Ποια είναι η ιστορία του Άρη του Πετάρη;

Το παιδικό βιβλίο ο Άρης ο Πετάρης είναι μια γλυκιά ιστορία ενός μικρού, τόσο δα χρωματιστού πεταριού που ζει σε έναν βράχο με τα υπόλοιπα πετάρια. Ο νόμος της κοινότητας είναι ξεκάθαρος “Δεν βγαίνει κανείς πέρα από το βράχο”. Ο μικρός Άρης όμως έχει άλλα σχέδια και όνειρα. Θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο πέρα από τα βιβλία. Θέλει να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να κάνει την γνώση του πράξη. Θέλει να πετάξει. Ο καλύτερός του φίλος ο Πέτρος, τον συνοδεύει σε μια πρώτη προσπάθεια να βγουν έξω από το βράχο, μέχρι το ξέφωτο. Εκείνη την ημέρα φόβος κατακλύζει τον Πέτρο. Ο Άρης πέφτει από τα ψηλά δέντρα και χτυπάει προσπαθώντας να γλιτώσει από έναν αετό. Για τον Άρη αυτή η εμπειρία γίνεται μια λαμπρή ιδέα και ευθύς αμέσως βάζει σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Θα καταφέρει να βγει από το ξέφωτο γραπωμένος στα νύχια του μεγάλου αετού. Αλλά μήπως και αυτό είναι μέρος του σχεδίου του; Θα γλιτώσει ο Άρης από τον αετό ή θα γίνει ένα ταπεινό γεύμα για εκείνον; Θα τον πείσει να κάνουν μια συμφωνία προς όφελος και των δύο; Πως ένα τόσο δα μικρό πεταράκι θα καταφέρει να αλλάξει την γνώμη ενός τρανού αετού; Θα προδώσει την κοινότητα και τους φίλους του προς εκπλήρωση των ονείρων του;

Μπορεί το όνειρο να πραγματοποιηθεί;

Μια όμορφη ιστορία που δείχνει στους μικρούς αναγνώστες την αξία του στόχου και των ονείρων. Θα γίνει αντιληπτό το πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε ένα όραμα και ελπίδα για την εκπλήρωσή του. Και πάντα βασιζόμενοι στις δικές μας προσωπικές δυνατότητες. Ο Άρης έχει τόσο μεγάλη θέληση να εκπληρώσει τον στόχο του. Στα εμπόδια που θα προκύψουν θα βασιστεί στον εαυτό του και το μυαλό του χωρίς να θυσιάσει κανέναν άλλον. Μόνος του καταφέρνει τόσα πολλά, αρχικά προς δικό του όφελος και μετέπειτα για όφελος όλης της κοινότητας.

Είναι το φωτεινό πετάρι που θα φέρει την αλλαγή. Μέσω τον δικό του στόχων θα μεριμνήσει για το συλλογικό καλό. Το δικό του μικρό λιθαράκι ειρήνης ανάμεσα στον αετό και τον εαυτό του θα φέρει νέες γνώσεις και φιλίες. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ότι πρέπει να προσπαθούν για τα όνειρά τους, ότι μπορούν να γίνουν ό,τι αυτά ονειρεύονται αρκεί να προσπαθήσουν. Μαθαίνουν ότι σύμμαχος είναι η γνώση και η προετοιμασία και ότι δεν υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα του βιβλίου

Το βιβλίο προσφέρει πλήθος όμορφων και σημαντικών μηνυμάτων για τα παιδιά. Στοχεύει στην ανάδειξη αξιών και δεξιοτήτων χρήσιμων για την προσωπικότητα του ανθρώπου. Η πίστη, η ελπίδα, η αυτοεκτίμηση, η λήψη αποφάσεων, το όραμα, το θάρρος είναι μερικές από τις αξίες που θα λάβουν τα παιδιά διαβάζοντας την ιστορία – ή καλύτερα τον μύθο – του Άρη του Πετάρη. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι καλό να καλλιεργούνται από μικρή ηλικία στα παιδιά για να μπορέσουν να δομήσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να έχουν πλήρη γνώση της δικής τους μοναδικής ταυτότητας. Τι πιο όμορφο να διδάσκονται μέσα από ένα βιβλίο, όπου ο πρωταγωνιστής γίνεται ένας μυθικός ήρωας ανδρείας, σοφίας και τόλμης; Έτσι τα παιδιά θα μοιράζονται με φίλους τους αυτόν τον μύθο για τον Άρη εξάπτοντας την φαντασία αλλά και την ενδυνάμωση αξιών. Μύθος όπως θέλει να αποκαλούμε την ιστορία η συγγραφέας.

Από το βιβλίο:

Ο Άρης ο Πετάρης καλεί τα παιδιά να ταυτιστούν μαζί του . Ξέρει πως, σε έναν κόσμο φτιαγμένο για μεγάλους, κι εκείνα αισθάνονται αδύναμα, ενώ ακόμα συχνότερα αισθάνονται πως οι επιθυμίες τους είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Μα ο Άρης ο Πετάρης ξέρει πως αρκεί να θέλεις κάτι πολύ, αρκεί να προσπαθήσεις και να δουλέψεις σκληρά, για να γίνεις αυτός ή αυτή που θα αναδείξει την αξία της ελάχιστης προσπάθειας.

Σχετικά με τη Συγγραφέα:

Ελένη Φωτοπούλου
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Δεν είμαι ένας κατασταλαγμένος άνθρωπος. Σπούδασα διαφορετικά αντικείμενα και εργάστηκα σε διαφορετικούς τομείς. Έχω μέσα μου μια διαρκή ανάγκη να αναζητώ δρόμους που δεν έχω ακόμη περπατήσει, κι ένας από αυτούς με οδήγησε να κάνω μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. Αν έπρεπε να με ορίσω, θα έλεγα πως είμαι δημοσιογράφος… και μαμά, και πως χρειάζομαι έναν υπολογιστή, μια πένα ή έστω ένα χαρτί κι ένα μολύβι για να μπορώ να υπάρχω και να επικοινωνώ. Και παρόλο που είμαι άνθρωπος της γραφής, η ζωή με οδήγησε κάποτε στην τηλεόραση, σε έναν χώρο κατεξοχήν «προφορικό». Αν νιώθετε πως κάπου με έχετε ξαναδεί ή με έχετε ακούσει, θα είναι μάλλον από τότε, αν προλάβατε, προτού τρέξω βιαστικά να κρυφτώ στην απόμερη σπηλιά μου, αγκαλιά με τον άντρα μου, τα παιδιά μου και τις στοίβες των χαρτιών μου. Κι αν πρέπει να περιγράψω τα μελλοντικά όνειρά μου, θα έλεγα μάλλον πως, όταν μεγαλώσω (κι άλλο), θέλω να γίνω ποιήτρια, να γράφω στίχους σε έναν κόσμο παραδιπλανό, όπου οι άνθρωποι θα τους αναζητούν ακόμη.»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;