Νέο mRNA εμβόλιο: πιθανή θεραπεία κατά του καρκίνου

mRNA
Πηγή εικόνας: pixabay.com/

Αν και τα εμβόλια mRNA ανήκουν σε μια ευρύτερη τεχνολογία, η οποία μελετάται χρόνια, ήρθαν στην επιφάνεια πρώτη φορά κατά την πανδημία COVID19. Οι εταιρίες Pfizer/BioNTech καθώς και Moderna χρησιμοποίησαν την τεχνολογία αυτή για τον σχεδιασμό και την δημιουργία αποτελεσματικών προληπτικών εμβολίων κατά της COVID19. Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολλά υποσχόμενα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την λύση για την θεραπεία πολλών σύνθετων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και τον καρκίνο.

Το ΒΝΤ111 για την θεραπεία του μελανώματος

Η BioNTech σχεδίασε το πρώτο mRNA εμβόλιο κατά του μελανώματος, μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί επιθετική μορφή καρκίνου, η οποία κάνει συχνά μεταστάσεις ακόμα και μέσω του αίματος.

Το υποψήφιο ενδοφλέβιο θεραπευτικό εμβόλιο φέρει το όνομα BNT111. Στοχεύει στην ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης και κωδικοποιεί τέσσερα ειδικά αντιγόνα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Πάνω από το 90% των ασθενών με μελάνωμα εκφράζουν ένα από τα τέσσερα αυτά αντιγόνα.

Το ΒΝΤ111 είναι ένα από τα αρκετά υποψήφια προϊόντα της FixVac πλατφόρμας, η οποία ανήκει στην BioNTech .

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής

Έως τώρα το υποψήφιο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίων III και IV και ήδη θεραπεύτηκε ο πρώτος ασθενής με μελάνωμα στην φάση II της κλινικής δοκιμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανοιχτή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έχει εγκριθεί από τις: Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του υποψήφιου εμβολίου σε συνδυασμό με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (Libtayo) σε 120 ασθενείς. Κατά τα πρώτα αποτελέσματα, θα αξιολογηθεί το ποσοστό απόκρισης του ΒΝΤ111 σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo. Στα δευτερεύοντα αποτελέσματα, θα εξεταστεί η διάρκεια και το συνολικό ποσοστό απόκρισης, καθώς και η ασφάλεια του υποψήφιου σκευάσματος.

Αν και η κλινική δοκιμή μόλις έχει ξεκινήσει, η φάση II βασίζεται σε προηγούμενα αποτελέσματα της φάσης I που κατέδειξε την ασφάλεια του προϊόντος σε 89 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Συγκεκριμένα, το ΒΝΤ111 έχει έως τώρα συσχετιστεί με την ενεργοποίηση ειδικών Τ λεμφοκυττάρων (tumor-antigen-specific CD4+ , CD8+).

Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και αποτελούν το πρώτο βήμα της συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων των mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου.

Πηγές Άρθρου:

Trial With BNT111 and Cemiplimab in Combination or as Single Agents in Patients With Anti-PD1-refractory/Relapsed, Unresectable Stage III or IV Melanoma. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04526899?term=BNT111&draw=2&rank=1 (Τελευταία Πρόσβαση 24/06/2021, Ώρα: 17:30) 

An RNA vaccine drives immunity in checkpoint-inhibitor-treated melanoma, Nature. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2537-9 (Τελευταία Πρόσβαση 24/06/2021, Ώρα: 17:30)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;