Νέα πρόοδος: προβιοτικά ποτά χωρίς ζωική πρωτεΐνη

πρωτεΐνη
Πηγή Εικόνας: www.bbcgoodfood.com

Μια ομάδα ερευνητών από το Institut National de la recherche Scientifique (INRS) απέδειξε ότι η ζύμωση των ποτών, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη μπιζελιού και ρυζιού, αποδίδει την ίδια ακριβώς ποιότητα πρωτεΐνης με την καζεΐνη, μια ζωική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Food Science.

Τα περισσότερα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά και πρωτεΐνες, περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η ζήτηση των καταναλωτών για φυτικές πρωτεΐνες ολοένα και αυξάνεται. Η θρεπτική αξία αυτών των πρωτεϊνών πρέπει επομένως να μελετηθεί εις βάθος, ώστε να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των ζωικών πρωτεϊνών. 

Φυτική πρωτεΐνη και ζύμωση

Οι πρωτεΐνες από κάποιες φυτικές τροφές, μπορεί να μην περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει αυτά τα αμινοξέα από μόνος του, πρέπει αυτά να υπάρχουν στην τροφή που καταναλώνουμε. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό διαφορετικών φυτικών τροφών, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Έως τώρα, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, διότι δεν είναι υδατοδιαλυτές και τα πεπτικά ένζυμα δυσκολεύονται να τις διασπάσουν.  Απάντηση στον προβληματισμό αυτό δίνει η συγκεκριμένη έρευνα. 

Κατά την παραγωγή ενός προβιοτικού ποτού, οι πρωτεΐνες μπιζελιού και ρυζιού προστίθενται πριν από το στάδιο της ζύμωσης και έτσι μπορούν να διασπαστούν από βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB). Αυτό επιτρέπει την παραγωγή πεπτιδίων (θραύσματα πρωτεΐνης) που προκύπτουν από τη διάσπαση των πρωτεϊνών κατά τη ζύμωση, διευκολύνοντας την απορρόφησή τους κατά την πέψη. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Bio-K+, χρησιμοποίησε ένα ειδικό σκεύασμα που περιέχει τα βακτήρια Lactobacillus acidophilus CL1285, L. casei LBC80R και L. rhamnosus CLR2. Οι προβιοτικές λειτουργίες των βακτηρίων αυτών, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και έχουν λάβει άδεια από την Health Canada. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές  Άρθρου:

Johanne Manus, Mathieu Millette, Chaima Dridi, Stéphane Salmieri, Blanca R. Aguilar Uscanga, Monique Lacroix. Protein quality of a probiotic beverage enriched with pea and rice protein. Journal of Food Science, 2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;