Μουσική: Η θεραπεία της πανδημίας

Life is Like Music - Nation Leadership
Πηγή εικόνας: nationalileadership.com

Η έλευση του Covid-19

Η νέα χρονιά είχε έρθει. Ο κόσμος γιόρτασε την έλευση του 2020 ευτυχισμένος και γεμάτος ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Νέοι στόχοι τέθηκαν. Νέα πλάνα δημιουργήθηκαν. Όμορφες κι ελπιδοφόρες ευχές γέμισαν κάθε σπίτι, κάθε ψυχή. Κι ενώ οι μέρες κυλούσαν ομαλά, ξαφνικά ανακοινώθηκε η εμφάνιση ενός νέου ιού, αγνώστου για τους επιστήμονες, κάτι το οποίο τον καθιστούσε ακόμη πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η ζωή όλων σταδιακά άλλαξε. Η καραντίνα δεν άργησε να έρθει, οι πόλεις σταδιακά ερήμωσαν και πολλοί άνθρωποι βίωσαν την μοναξιά, τον φόβο, την αβεβαιότητα, ακόμη και την πλήξη μέσα στο σπίτι. Ενώ οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πωλητές ειδών πρώτης ανάγκης πάλευαν με τον αόρατο εχθρό, οι υπόλοιποι κλήθηκαν να δώσουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα μέσα από το σπίτι. Η ματαίωση, το στρες, το άγχος, η διακαής επιθυμία για κάτι τόσο δεδομένο όσο η αγκαλιά με αγαπημένους ανθρώπους δεν άργησαν να έρθουν…

Η μουσική στα μπαλκόνια

Η φύση του ανθρώπου για μια ακόμη φορά απέδειξε πως μπορεί να απαλύνει, έστω και λίγο, κάθε πόνο, κάθε απώλεια. Σύμμαχός της είναι η ύπαρξη των τεχνών. Μια από αυτές τις τέχνες είναι η μουσική. Πολλοί κάτοικοι πήραν πρωτοβουλία και βγήκαν στα μπαλκόνια τους τραγουδώντας, παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα. Σταδιακά, οι γειτονιές των πόλεων γέμισαν με ζωή κι ο κόσμος ανακάλυψε πως η πανδημία μπορούσε να ξεπεραστεί. Όλοι ήρθαν πιο κοντά, οι διαφορές γεφυρώθηκαν, οι γείτονες δέθηκαν μεταξύ τους, η ζωή απέκτησε σιγά σιγά το χρώμα που ο Covid-19 της είχε πάρει, όλοι είχαμε γίνει πλέον ίσοι. Ακόμη και στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούσαν, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, να σώσουν όλο και περισσότερους ασθενείς, η μουσική αποτελούσε πηγή ενέργειας και δύναμης.

Οι Ιταλοί δίνουν «ρυθμό» στην καραντίνα τραγουδώντας στα μπαλκόνια [βίντεο] | Η Εφημερίδα των Συντακτών
Πηγή εικόνας: efsyn.gr

«Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη» (Πλάτωνας)

Η μουσική υπάρχει στην ανθρωπότητα από την αρχή της. Τα οφέλη της είναι γνωστά και η επανάληψη της ιστορίας τα επιβεβαιώνει στο μέγιστο. Δεν είναι τυχαίο που από τα αρχαία κιόλας χρόνια, κατά την διάρκεια των μεγάλων λοιμών, οι μουσικοί χρησιμοποιούσαν την φωνή τους και τα μουσικά όργανα ως μέσα ίασης ψυχής και του σώματος.

Ο ίδιος ο Πυθαγόρας, ο άνθρωπος που κατέγραψε το σύστημα των νοτών και κλειδιών και καθόρισε την πορεία της μουσικής του σήμερα, υποστήριζε πως η λεγόμενη «μουσική ιατρική» υφίσταται και οι μεγάλες δυσκολίες της ζωής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αυτής. Ως επιχείρημα για αυτό είχε την ιδιότητα της μουσικής και του ρυθμού της να οδηγούν τον άνθρωπο στην «κάθαρση».

Ο μεγάλος λοιμός στην Αρχαία Αθήνα και οι ομοιότητές του με την πανδημία του κορωνοϊού
enimerotiko.gr

Η ανάπτυξη της μουσικής παράδοσης αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο και κατά την διάρκεια των πανδημιών που μάστιζαν κατά καιρούς το Βυζάντιο. Οι ψαλμωδίες και οι λατρευτικοί ύμνοι αποτελούσαν βασικό παράγοντα δύναμης κι ελπίδας για τους πιστούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια των επιστημόνων του ΜΙΤ να συνθέσουν μουσική συνδεδεμένη με τις δομές των πρωτεϊνών που περιβάλλουν τον νέο ιό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός μουσικού κομματιού διάρκειας περίπου δύο ωρών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το επίτευγμα δεν είναι καθόλου περιττό, καθώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να κατανοήσει τους ήχους και τις διακυμάνσεις τους καλύτερα από μια εικόνα σε ένα μικροσκόπιο. Συνεπώς, κάθε λεπτομέρεια είναι εμφανής και οι πιθανότητες να εντοπιστούν μεταβολές αυξάνονται.

Όπως και να ‘χει, η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμη και στους πιο μικρούς οργανισμούς. Ζει στη φύση, στο διάστημα, εξελίσσεται ανά τους αιώνες μαζί με την ανθρωπότητα και το σίγουρο είναι πως δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Scientists translate coronavirus spike protein into music, revealing more about its structure - ABC News
abc.net.au

Πηγές άρθρου:

  • www.protagon.gr
  • www.sputniknews.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κυπραίου Άννα

Ονομάζομαι Άννα και σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Αναπνέω και ξεφεύγω από την ωμή πραγματικότητα μέσα από την ομορφιά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;