Marta C. Gonzalez: Όταν η δύναμη της μουσικής νίκησε το Αλτσχάιμερ

Marta C. Gonzalez
Πηγή: foxnews.com

Λίγα λόγια για το βίντεο με την Marta C. Gonzalez

Ένα συγκινητικό και ελπιδοφόρο βίντεο τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου με την Marta C. Gonzalez πρώην prima μπαλαρίνα.  Με το άκουσμα της Λίμνης των κύκνων του Τσαϊκόφσκι  η Marta C. Gonzalez κούνησε κομψά και ρυθμικά τα χέρια της μολονότι υπέφερε από απώλεια μνήμης . Αυτό είναι το περιεχόμενο του βίντεο που έγινε viral παγκοσμίως. Το βίντεο κοινοποιήθηκε πρόσφατα από την Música para Despertar, μια ισπανική οργάνωση που προωθεί τη μουσική θεραπεία για όσους έχουν υποστεί απώλεια μνήμης σύμφωνα με το βιογραφικό της στο Twitter.

Ποια είναι η Música para Despertar;

Εκπρόσωποι της Música para Despertar είπαν στο Fox News ότι το βίντεο γυρίστηκε το 2019 λίγο πριν πεθάνει η Marta C. Gonzalez. Στο βίντεο, η Marta C. Gonzalez συνοδεύεται από τον ιδρυτή του οργανισμού Pepe Olmedo, ο οποίος είναι ψυχολόγος, μουσικός και σκηνοθέτης. Η στιγμή καταγράφηκε κάπου στο Muro de Alcoy, μια πόλη που βρίσκεται μέσα στην ισπανική παράκτια πόλη της Βαλένθια, η οποία απέχει περίπου 268 μίλια από τη Γρανάδα. «Είναι για εμάς τιμή που το βίντεο της Marta González κινεί όλο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους για τη δύναμη της μουσικής, του χορού και της τέχνης σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, καθώς και στη ζωή μας” Έγραψε η Música para Despertar στην Fox News. «Σιγά-σιγά παίρνουμε περισσότερα δεδομένα για την τεράστια Marta González, και έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τον καλλιτέχνη. Διετέλεσε πρίμα μπαλαρίνα στη δεκαετία του ’60 στην Κούβα με τη Σχολή Μπαλέτου Nicolay Yavorsky.”

Marta C. Gonzalez
Πηγή: foxnews.com

Αμφιβολίες γύρω από την Marta C. Gonzalez

Αν και ορισμένοι οπαδοί του μπαλέτου έχουν ερμηνεύσει ή αμφισβητήσει εάν η Marta C. Gonzalez ήταν μέρος της ιστορικής εταιρείας χορού μπαλέτου της Νέας Υόρκης , η Música para Despertar διευκρίνισε ότι ο τίτλος του βίντεο «Primera Bailarina» («First Ballerina») ήταν μια αναφορά στην Marta C. Gonzalez που ίδρυσε δική της εταιρεία και σχολείο μπαλέτου Rosamunda στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που το  βίντεο της Marta C. Gonzalez χρησιμοποιεί μουσική από τη λίμνη Swan της Pyotr Ilyich Tchaikovsky, το αρχειακό υλικό που τη συνοδεύει στο κλιπ σχεδόν δύο λεπτών προέρχεται από την παράσταση του ” The Dying Swan ” του μπαλέτου Mariinsky, το οποίο περιλαμβάνει τη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Ulyana Lopatkina.

Ηλικία της Marta C. Gonzalez στο βίντεο

Η Música para Despertar δεν διευκρίνισε την ηλικία της  Marta C. Gonzalez όταν πέθανε. Ωστόσο, την Τρίτη 10/11 αποκαλύφθηκε ένα πιστοποιητικό με το όνομα της Marta C. Gonzalez από τον κριτικό καλλιτεχνικών παραστάσεων Alastair Macaulay, ο οποίος έχει εργαστεί στο τμήμα χορού των New York Times. Το έγγραφο αναφέρει ότι εκδόθηκε από την Ανώτατη Σχολή Επαγγελματικών Σπουδών και ότι η  Marta C. Gonzalez ήταν 19 ετών το 1966, όπως έδειξε σε μια ερευνητική ανάρτηση στο Instagram. Εάν το έγγραφο που μοιράστηκε ο Macaulay είναι ακριβές, ήταν περίπου 72 ετών όταν τραβήχτηκε το βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μουσική σύμμαχος στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Alzheimer;

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε άτομα με υποκειμενική αποδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών- μια πάθηση που συχνά αναπτύσσεται στο Alzheimer- και βρήκε ότι όσοι άκουγαν μουσικές εκπομπές μπορούσαν να «ενισχύσουν την υποκειμενική μνημονική λειτουργία και την αντικειμενική γνωστική επίδοση». Ακολουθώντας την ίδια ιδέα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Utah αποφάσισαν να ερευνήσουν τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer. «Όσοι πάσχουν από άνοια», εξηγεί ο ερευνητής Dr. Jeff Anderson «έρχονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο, που είναι ανοίκειος/ ξένος σε εκείνους, κάτι που προκαλεί αποπροσανατολισμό και άγχος». «Πιστεύουμε» προσθέτει «ότι η μουσική θα αξιοποιεί το εγκεφαλικό δίκτυο (το διακριτικό) που ακόμα λειτουργεί».

Πηγές:

  • https://www.npr.org/2020/11/10/933387878/struck-with-memory-loss-a-dancer-remembers-swan-lake-but-who-is-she?t=1605179443250
  • https://www.foxnews.com/lifestyle/former-ballerina-alzheimers-performs-dance-viral-video
  • https://enallaktikidrasi.com/2018/05/alzheimer-mousiki-anakoufizei-simptwmata-energopoiei-egkefalo/

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Τσάμου

Είμαι φοιτήτρια κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συγγραφή, η μουσική και ο κινηματογράφος είναι οι τρεις μεγάλες μου αγάπες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;