Marie Maynard Daly: η πρώτη Αφροαμερικανή Διδάκτωρ στις ΗΠΑ

Marie Maynard Daly
Πηγή εικόνας: blackhistory.news.columbia.edu

Η Marie Maynard Daly ήταν Αφροαμερικανή βιοχημικός, της οποίας οι επαναστατικές μελέτες πάνω στο ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα 80 χρόνια πριν, μας επιτρέπουν σήμερα να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε νοσήματα όπως η υπέρταση και το έμφραγμα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μελέτη της πάνω στον μηχανισμό της σύνθεσης των πρωτεϊνών στα ανθρώπινα κύτταρα, μια θεμελιώδης βιολογική διαδικασία, της οποίας η κατανόηση έχει βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση των μυστηρίων της ζωής και στην παραγωγή νέων φαρμάκων, εμβολίων και θεραπειών.

Πρώιμα Χρόνια

Η M. Daly γεννήθηκε το 1921 στο Queens της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε σε μια οικογένεια από την οποία έλαβε πολλά ερεθίσματα παιδείας, επιστήμης και διεύρυνσης της γνώσης. Ο πατέρας της είχε ξεκινήσει σπουδές χημείας στο πανεπιστήμιο Cornell, τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω οικονομικών προβλημάτων, και στην συνέχεια ξεκίνησε να δουλεύει ως υπάλληλος ταχυδρομείου, μην καταφέρνοντας ποτέ να γυρίσει στο πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η μητέρα της προερχόταν από οικογένεια φανατικών αναγνωστών και διάβαζε συχνά στην Marie Maynard Daly ιστορίες και βιογραφίες σπουδαίων επιστημόνων του παρελθόντος.

Συχνά, η Marie Maynard Daly επισκεπτόταν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς της, οι οποίοι διατηρούσαν μια τεράστια βιβλιοθήκη με πολυάριθμα βιβλία. Η M. Daly καθόταν για ώρες στην βιβλιοθήκη και διάβαζε τα βιβλία που της πρότεινε ο παππούς της.

Εκπαίδευση

Η Marie Maynard Daly αποφοίτησε από το λύκειο θηλέων Hunter College High School της Νέας Υόρκης και επέλεξε να φοιτήσει στο τμήμα χημείας του Queens College. Η επιλογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν ήταν τυχαία, καθώς το Queens College βρισκόταν πολύ κοντά στην πατρική της κατοικία. Φοιτώντας εκεί, η M. Daly προσπάθησε να εξοικονομήσει χρήματα, ώστε να τα επενδύσει αργότερα στην εκπαίδευσή της.

Το 1942 πήρε το πτυχίο της με άριστα. Όμως, τα χρήματα που είχε μαζέψει δεν ήταν αρκετά ώστε να συνεχίσει τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, οπότε αποφάσισε να εργαστεί ως βοηθός στο εργαστήριο της σχολής της, από όπου με πολύ κόπο κατάφερε και μάζεψε το χρηματικό ποσό που χρειάζονταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marie Maynard Daly δεν έχασε χρόνο: μέσα σε ένα έτος αποφοίτησε με το μεταπτυχιακό της και το 1944 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Columbia University. Οι συγκυρίες την βοήθησαν αρκετά, καθώς την εποχή εκείνη ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος λάμβανε χώρα και πολλοί άντρες είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους και είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες για να πολεμήσουν. Το γεγονός αυτό βοήθησε την Marie Maynard Daly να γίνει δεκτή στο διδακτορικό της, μιας και κατά τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολο μια Αφροαμερικανή γυναίκα να επιλεχθεί και να αποφοιτήσει με διδακτορικό τίτλο.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της η M. Daly μελέτησε τον μηχανισμό της πέψης και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά την τροφή.

Το 1947 χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, η Marie Maynard Daly γράφτηκε στην ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανή κάτοχο διδακτορικού διπλώματος.

Καριέρα

Το 1948 η American Cancer Society την χρηματοδότησε ώστε να συνεχίσει την έρευνα που πραγματοποίησε κατά την διδακτορική της διατριβή. Επιπλέον, πραγματοποίησε εφτά έτη έρευνας πάνω στην σύνθεση των πρωτεϊνών στο Ινστιτούτο Ιατρικής Rockfeller.

Marie Maynard Daly
Πηγή εικόνας: undark.org

Το 1955 η Marie Maynard Daly επέστρεψε στο πανεπιστήμιο του Columbia, στο οποίο είχε πραγματοποιήσει τη διδακτορική της διατριβή, συνεχίζοντας την έρευνά της για το έμφραγμα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς ήταν εντυπωσιακά, καθώς υπέδειξαν την σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και φραγμένων αρτηριών και άνοιξε ο δρόμος για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η τροφή επηρεάζει την υγεία μας και το κυκλοφορικό μας σύστημα.

Τελευταία Χρόνια

Η Marie Maynard Daly εκτός από εξαιρετική επιστήμονας, ήταν και ακτιβίστρια. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της, προσπαθούσε να βοηθήσει αρκετούς Αφροαμερικανούς μαθητές να επιδιώξουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το 1988 εξασφάλισε μια υποτροφία στο Queen’s College, η οποία αφορούσε παιδιά μειονοτήτων τα οποία ήθελαν να ασχοληθούν με την επιστήμη. Η υποτροφία αυτή ήταν αφιερωμένη στον πατέρα της, Ivan C. Daly, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Το 1986 η Marie Maynard Daly συνταξιοδοτήθηκε και έγινε μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the advancement of science).

Στις 20 Οκτωβρίου του 2003 η Marie Maynard Daly πεθαίνει αφήνοντας πίσω της την έρευνά της, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μια πολύτιμη κληρονομιά στους μελλοντικούς επιστήμονες και στον τομέα της βιολογίας και της ιατρικής.

Πηγές Άρθρου

Marie Maynard Daly, Science History Institute. Ανακτήθηκε από: https://www.sciencehistory.org/historical-profile/marie-maynard-daly (Τελευταία Πρόσβαση: 04/01/2021 Ώρα: 16:30)

Marie M. Daly – Life, Facts and Family, Biography. Ανακτήθηκε από: https://www.biography.com/scientist/marie-m-daly (Τελευταία Πρόσβαση: 04/01/2021 Ώρα: 16:34)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;