Κολπική Μαρμαρυγή: Ψυχολογικές Επιπτώσεις της Νόσου

Κολπική Μαρμαρυγή
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις της καρδιάς. Συναντάται σε ποσοστό 22% στις γυναίκες και 24% στους άντρες. Κατά την κολπική μαρμαρυγή οι ρυθμοί της καρδιάς είναι ακανόνιστοι. Οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς, οι λεγόμενοι κόλποι,  χτυπούν ακατάπαυστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγχρονίζονται με τις κατώτερες, δηλαδή τις κοιλίες. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.

Το 2010 διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έπασχε από κολπική μαρμαρυγή ανέρχονταν σε 20,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι, είναι μία πολύ διαδεδομένη νόσος της καρδιάς. Μπορεί να μην είναι εντελώς επικίνδυνη και θανάσιμη για τους ασθενείς, χρειάζεται όμως άμεση επέμβαση όταν αναγνωριστεί, προκειμένου να μην προκαλέσει μετέπειτα σοβαρές επιπλοκές. Επιπλοκές όπως ισχαιμία (μπλοκάρισμα ροής του αίματος) ή θρόμβοι στην καρδιά που μπορεί να περάσουν σε άλλα όργανα, μπορεί να αποβούν αρκετά επικίνδυνες.

Παράγοντες κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Το ισχαιμικό καρδιακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις πιο συχνές μορφές κολπικής μαρμαρυγής. Συναντάται σε ποσοστό 30% – 40% των ασθενών. Οι πάσχοντες σε αυτή την περίπτωση πρέπει να νοσηλευτούν, προκειμένου να τους παραχθεί η απαιτούμενη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική, είτε σε μορφή χειρουργείου με στόχο την ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς. Η επικινδυνότητα της νόσου σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται σε 2% στους άντρες και 1,5% στις γυναίκες.

Άλλοι κίνδυνοι

Η ηλικία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής τόσο ευκολότερο είναι να νοσήσει. Αυτό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό καρδιοπαθειών μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πάσχοντα. Εάν έχει υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή ή έχει από την οικογένειά του κληρονομήσει κάποια καρδιακή πάθηση, τότε είναι πιο εύκολο να νοσήσει.

Επίσης, η παχυσαρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή. Οι ασθενείς που είναι παχύσαρκοι τείνουν να εμφανίζουν πιο εύκολα από άλλους καρδιακές παθήσεις, συνεπώς την κολπική μαρμαρυγή. Το αλκοόλ επίσης, είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Όπως έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ απορρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα να την καθιστά αδύναμη σε εξωγενείς παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπροσθέτως, η κακή ποιότητα ύπνου θεωρείται μια αποτρεπτική συνήθεια της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Η υπνική άπνοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κολπική μαρμαρυγή Ακόμη, η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό μπορούν και αυτά, να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής στον πάσχοντα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής

Κατάθλιψη, άγχος και χρόνιο στρες

Η κατάθλιψη το άγχος και το χρόνιο στρες είναι ψυχολογικές ασθένειες, που καλπάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατάθλιψη χαρακτηρίζεται η περίπτωση που ένας άνθρωπος παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου σε περίοδο μεγαλύτερη των δυο εβδομάδων. Συμπτώματα όπως έντονη κόπωση υπνηλία κακή διάθεση και σκέψεις αυτοκτονικές είναι μερικά από αυτά που συνθέτουν την κατάθλιψη. Από την άλλη, άγχος ή χρόνιο στρες χαρακτηρίζονται οι παθήσεις, κατά τις οποίες συναντάμε έντονα αισθήματα φόβου ανησυχίας και πανικού. Εάν πλήττουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι συνεπής στις δραστηριότητές τους, τότε μιλάμε για ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποβεί αρκετά ψυχοφθόρο για την καλή ποιότητα ζωής τους.

Κολπική μαρμαρυγή και η σύνδεση της με τα παραπάνω

Η κολπική μαρμαρυγή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη το άγχος και το χρόνιο στρες. Έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι, αυτοί οι τρεις νόσοι μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα για την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις και η κακή ποιότητα ζωής απορυθμίζουν την καρδιά και την καθιστούν ικανή να εμφανίσει οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια η κολπική μαρμαρυγή να είναι η πιο διαδεδομένη καρδιακή νόσος στους ασθενείς.

Η κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς λόγω της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να τους δημιουργήσει έντονα αισθήματα φόβου, άγχους, πανικού, κακής διάθεσης. Επίσης, όπως προαναφέραμε, μπορεί να αδυνατούν να κοιμηθούν και να τραφούν σωστά.

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις

Όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον, σαφέστατα θα το αντιμετωπίσει αρχικά με έντονο φόβο. Αυτό θα επιβαρύνει την ψυχική του υγεία. Για αυτό κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης της νόσου θα πρέπει να γίνει μία εκτενής ενημέρωση στον ασθενή προκειμένου να γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει. Εν συνεχεία, θα πρέπει σε συνεργασία με τον προσωπικό του ιατρό να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ο ρόλος του ψυχολόγου

Στην περίπτωση των ψυχολογικών μεταπτώσεων του ασθενή θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Ένας ψυχολόγος θα τον βοηθήσει, προκειμένου να συζητήσει αυτά που τον απασχολούν. Ακόμη, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του, προκειμένου να δουλέψει τις ανησυχίες και τους φόβους, που του έχει δημιουργήσει η νόσος.

Εν κατακλείδι είναι καλό στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η καλή ψυχολογία του ασθενή θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα την κολπική μαρμαρυγή και να έχει μία καλή ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό λοιπόν, το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή να σταθεί στο πλευρό του και να του παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να ζήσει καλά.

ΠΗΓΕΣ

Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητας Ζωής Ασθενών με Κολπική Μαρμαρυγή – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Φεβρουάριος 2020 – Ανακτήθηκε από την διπλωματική εργασία της: Σταγκάκη Νικολέτας (Τελευταία τροποποίηση: 25/10/2021)

Κολπική μαρμαρυγή: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσουν – doctor anytime – 14/6/2018 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: doctoranytime.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25/10/2021)

4 καθημερινές συνήθειες που πυροδοτούν την κολπική μαρμαρυγή – Healthier Way – Ανακτήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση: healthierway.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25/10/2021)

Κολπική Μαρμαρυγη: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία – υγεία – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: hygeia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25/10/2021)

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Κολπική Μαρμαρυγή – Pfizer – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: pfizer.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25/10/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;