Κλιματική αλλαγή: πρόβλημα βαθιά πολιτικό και όχι περιβαλλοντικό

Η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ήδη να αφήνει τα αποτυπώματα της στην οικονομία. Παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως η γεωργία και ο τουρισμός, επηρεάζονται κοστίζoντας και στην πολιτική. Είναι η κλιματιή αλλαγή πρόβλημα βαθιά πολιτικό;

 

Διαχωρισμός προβλήματος

Σε διεθνές επίπεδο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το πιο δύσκολο πρόβλημα που καλείτε να λύση η ανθρωπότητα. Διότι προϋποθέτει συνεργασία κρατών με πολύ διαφορετικά συμφέροντα, προτεραιότητες και επίπεδα ανάπτυξης. Το πρόβλημα θεμελιώνεται για την καλύτερη κατανόηση βάση δύο ζητημάτων.

Πρώτον, εσφαλμένα επικρατή η αντίληψη πως η κλιματική αλλαγή αφορά αποκλειστικά το περιβάλλαν. Δεν θα ήταν ακραίο να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό, διότι συνδέεται με το αναπτυξιακό μοντέλο μιας χώρας, με το μοντέλο της οικονομίας. Η γνώμη της επιστήμης δεν μεταφράζεται πολύ εύκολα σε πολιτική δράση. Για να το πούμε πιο σωστά, δεν συμφέρει τις παγκόσμιες πολιτικές να εφαρμόσουν μέτρα σκεπτόμενοι κλιματική αλλαγή εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο ζήτημα συσχετίζετε με την άγνοια τον πολιτών. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας πάνω από ένα όριο πυροδοτεί απότομες, απρόβλεπτες και δυνητικά μη αναστρέψιμες μεταβολές. Η κοινή γνώμη, ωστόσο, δεν είναι σωστά ενημερωμένη, δεν γνωρίζει τα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε την λάθος εντύπωση ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια μακρινή απειλή, ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όμως μαρτυρούν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

 

Που βρισκόμαστε σαν χώρα

Η χώρα μας έχει θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα στόχους που αφορούν την κλιματική αλλαγή δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Υπάρχει μια αρκετά φιλόδοξη περιβαλλοντικά ατζέντα, όπως διαπιστώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των υπουργών περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σύνοδο αυτή πάρθηκε η ιστορική απόφαση να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο στόχος μείωσης των ρίπων μέχρι το 2030 στο 55%.

Η κεντρική πολιτική της χώρας για την υλοποίηση του στόχου αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή μείξη παραγωγής ενέργειας. Βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό σημείο έχοντας καλύψει το 42% του στόχου. Η απόφαση θέλει, ωστόσο, μέχρι το 2030 τον διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγής ενέργειας. Και κάπως έτσι γίνεται η κλιματική αλλαγή πρόβλημα βαθιά πολιτικό.

Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Αφορά την στάση μας προς την επόμενη γενιά, το μέλλον που θα της κληροδοτήσουμε. Είναιένα  πρόβλημα που δημιουργήσαμε συλλογικά, οπότε και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει τον δικό του σταυρό… όμως η φύση, είναι το σπίτι μας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

protagon.gr/anagnwstes/pws-tha-prasinisei-i-evrwpi-44342170416

climate.copernicus.eu

Βιβλιογραφία

Εμμανουέλα Δούση, (2017) Μικρές Εισαγωγές – Κλιματική αλλαγή. Βιβλίο

Ιωάννης Βασιλείου (2017) Κλιματική Αλλαγή. Βιβλίο


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Τελειόφοιτος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;