Φανταστικές ιδέες για να αναπτύξετε την ικανότητα του παιδιού σας να μάθει

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την σημασία του παιχνιδιού στη μάθηση, καθώς σε παλαιότερες εποχές δάσκαλοι και γονείς προτιμούσαν τις τυπικές μεθόδους διδασκαλίας. Νέες έρευνες όμως αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι είναι ένα κρίσιμο μέρος της παιδικής μάθησης που δεν πρέπει να παραγκωνιστεί και μπορεί να γίνει και στο σπίτι, με τη βοήθεια των γονιών.

Με βάση την έρευνα του Kathryn Hirsh-Pasek, ενός πολύ γνωστού εμπειρογνώμονα ανάπτυξης παιδιών στο Τμήμα Ψυχολογίας του Temple University, υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα όταν υπάρχει στην εκπαιδευτική διαδικασία τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τέσσερις πυλώνες:

1)      Όταν τα άτομα λαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα στο μαθησιακό περιβάλλον

2)      Όταν συμμετέχουν με προσήλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3)      Όταν οι  πληροφορίες που τους δίνονται έχουν νόημα για τους ίδιους

4)      Κι όταν αλληλεπιδρούν κοινωνικά μεταξύ τους

Από αυτή την έρευνα διαπιστώνουμε ότι το παιχνίδι, που κρατά τα παιδιά ψυχικά ενεργά, αφοσιωμένα, κοινωνικά, μπορεί να αποτελέσει βασικό μέσο για να μάθουν πράγματα. Παιχνίδια λοιπόν όπως αυτά που τα παιδιά υποδύονται ρόλους επαγγελμάτων, θα βοηθήσουν το παιδί να ενδιαφερθεί για αντικείμενα που αφορούν τη φύση, τον άνθρωπο, τις φυσικές επιστήμες και γιατί όχι, στο μέλλον μπορεί να αποτελέσουν και το μελλοντικό του επάγγελμα. Πάρτε του μια ταμειακή μηχανή και παίξτε τον πωλητή ή Monopoly για να μάθει να δίνει ρέστα. Αγοράστε πλαστικά φρούτα και τρόφιμα και παίξτε το μανάβη ή τον μάγειρα. Πάρτε βαράκια και πείτε του ότι είναι ο προσωπικός σας γυμναστής!  Ένα μικροσκόπιο θα ξεναγήσει το παιδί στο μαγικό μικρόκοσμο της ύλης, ένα τηλεσκόπιο στον ουράνιο θόλο, ένα ζευγάρι κυάλια θα το μάθει να παρατηρεί τα πουλιά και τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στα Jumbo καταστηματα με το διευρυμένο ωράριο και να ξεκινήσετε από σήμερα την εκπαίδευση!

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε πως το παιχνίδι ασκεί “θετική επίδραση στην αντίληψη και υιοθέτηση της γραμματικής. Αυτό οφείλεται στο ότι στο παιχνίδι εμπλέκονται ολόκληρα μέρη του εγκεφάλου, αναπτύσσοντας κρίσιμες συνδέσεις που οδηγούν σε μια θετική εξέλιξη του παιδιού”, λέει ο Clair Mellenthin, συγγραφέας του Play Therapy. Την θετική επίδραση αυτή ο γονιός μπορεί να την ενισχύσει με κατάλληλα παιχνίδια από τα Jumbo καταστήματα . Πάρτε στα παιδιά κύβους με γράμματα και φτιάξτε λέξεις, παίξτε Scrable και προσπαθήστε να δημιουργήσετε την πιο ιδιαίτερη λέξη, ή κρεμάλα και ενθαρρύνετε τα παιδιά στην ορθογραφία. Χρησιμοποιήστε δύσκολες λέξεις που θα τους τις εξηγήσετε. Διαβάστε τους ιστορίες και δείτε την έκφρασή τους να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιούν νέες λέξεις με σωστή σύνταξη.

Πέρα από την τόνωση των νέων μυαλών στο πλαίσιο του παιχνιδιού τα παιδιά δοκιμάζουν νέες γνώσεις και θεωρίες. Επαναλαμβάνουν τις εμπειρίες για να εδραιώσουν την κατανόηση. Τέλος να μην ξεχνάμε πως μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται με τους συνομηλίκους, να επιλύουν προβλήματα και να αυτοσχεδιάζουν. Έτσι δώστε τους ομαδικά παιχνίδια που θα προμηθευτείτε από τα Jumbo και επιμείνετε στο να ακολουθήσουν σωστά τους κανόνες. Αφήστε τα μόνα τους να λύσουν τη διαφορά που μπορεί να προκύψει και αν κάτι δεν πάει καλά πείτε τους να το ξαναπροσπαθήσουν και πάλι από την αρχή. Αυτό θα τα ενθαρρύνει να μην χάνουν το κουράγιο τους και θα τα μάθει να επιμένουν. Το χαμόγελο της ικανοποίησης όταν τα καταφέρουν θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;