Έλεγχος στις ψευδείς ειδήσεις των social media από το BBC

Αποτέλεσμα εικόνας για bbc building

Δυστυχώς οι περιπτώσεις ψεύτικων ειδήσεων που γίνονται viral, αποτελώντας μια πρόκληση για τους δημοσιογράφους και τους πολίτες,  συνεχώς αυξάνονται.  Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ειδήσεις-απάτες, το BBC συστήνει μια μόνιμη ομάδα Reality Check που θα ερευνά την αξιοπιστία των ειδήσεων που κυκλοφορούν στα social media.

Με αφορμή λοιπόν την όλο και αυξανόμενη ανησυχία πολιτικών, πολιτών και δημοσιογράφων σχετικά με τις παραπλανητικές ειδήσεις των κοινωνικών δικτύων, ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, James Harding, ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός «θα συνδράμει ενεργά στη μάχη με τα ψέματα, τις διαστρεβλώσεις και τις υπερβολές».

Η ομάδα του Reality Check  θα είναι μόνιμη και βασική της αρμοδιότητα θα είναι να ερευνά και να διαλευκάνει την αξιοπιστία των ειδήσεων που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα, εστιάζοντας στο περιεχόμενο που είναι κατασκευασμένο για να αποπροσανατολίσει το κοινό, δίνοντάς του την εντύπωση ότι έχει συνταχθεί από έναν αξιόπιστο ειδησεογραφικό οργανισμό.

Advertisements
Ad 14

«Το BBC δεν μπορεί να διορθώσει το ίντερνετ αλλά δε θα κάνει και στην άκρη. Θα ελέγχουμε τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις στο Facebook, το Instagram και σε άλλα δίκτυα. Δουλεύουμε με το Facebook, συγκεκριμένα, για να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Όπου εντοπίζουμε εσκεμμένα παραπλανητικές ιστορίες μεταμφιεσμένες ως ειδήσεις, θα δημοσιεύουμε ένα Reality Check που θα το υποδεικνύει. Θέλουμε το Reality Check να είναι περισσότερο μια δημόσια υπηρεσία, θέλουμε να γίνει πολύ δημοφιλές. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε στυλ και format – online, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο – που θα εξασφαλίζουν ότι τα γεγονότα είναι πιο ελκυστικά από τα ψέματα» είπε ο J.Harding.

Διαβάστε επίσης  Απόφαση-σοκ για φοιτητές: Αναστέλλεται η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων!

Το Facebook κρατάει τα ηνία ως η πλατφόρμα στην οποία κυκλοφορούν οι περισσότερες ψευδείς ιστορίες, αν και τον Δεκέμβριο του 2016 ανακοίνωσε το πλάνο του για να μπορούν οι χρήστες να υποδεικνύουν τις ψεύτικες «ειδήσεις» και να διασταυρώνεται η πληροφορία με τη βοήθεια ειδικών σε αυτό οργανισμών.

Εμείς να ευχηθούμε να αποδώσει καρπούς η εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια του Βρετανικού Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα και να εξαλειφθούν σε έναν μεγάλο βαθμό ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, επαναφέροντας την δημοσιογραφία σε καθεστώς αξιοπιστίας και εγκυρότητας.

Φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Παθιασμένος με την δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Με θέση και άποψη αλλά πάντα υπέρ της αντικειμενικής και ακηδεμόνευτης είδησης. Αγαπώ τα ταξίδια. Όσο πιο μακρινά τόσο καλύτερα. Διαβάζω και ενημερώνομαι γιατί το απαιτούν οι καιροί μας. Μότο μου "Να έχεις άποψη και να μην φοβάσαι να την λες".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το