Σε αναμονή η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών

καναλι-1024x576

[punica-dropcap]Θ[/punica-dropcap] ολό μοιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή το τηλεοπτικό τοπίο. Η διαδικασία της δημοπράτησης για τη χορήγηση εκ μέρους της κυβέρνησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας εξελίσσεται σε θρίλερ με πολλούς πρωταγωνιστές. Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι κυβερνητικοί φορείς με προεξάχοντα τον Υπουργό Επικρατείας, κύριο Νίκο Παππά, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου στοχεύουν στην <<πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία, καθώς και σε σχέσεις περισσότερο υγιείς ανάμεσα στην πολιτεία και τον επιχειρηματικό κόσμο, σε αυτή τη νέα εποχή της τηλεόρασης.>>

Πως έχει η διαδικασία

Advertisements
Ad 14

Οι υποψήφιοι διεκδικήτές έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η ΣΚΑΙ ΑΕ, η Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία, η ΑΝΤΕΝΝΑ TV Ανώνυμη Εταιρία, η Dimera Media Investments Limited του κυρίου Σαββίδη, η ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, η Εταιρία δικαιωμάτων του κυρίου Καλογρίτσα, η Εταιρία Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος του κυρίου Κυριακόπουλου, και η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του κυρίου Μαρινάκη κονταροχτυπιούνται για μια θέση στους τηλεοπτικούς δέκτες. Με άλλα λόγια έχουμε οχτώ υποψηφίους για τέσσερις άδειες.  Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους υποψηφίους επικρατεί κλίμα διαμάχης με τα ασφαλιστικά μέτρα να διαδέχονται το ένα το άλλο και τους δικαστικούς επιμελητές να επισκέπτονται συχνά τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Στα ενδότερα της διαδικασίας τώρα, κάθε άδεια θα δημοπρατείται σε δύο στάδια. Ως τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν μετά τις προσφορές από τους υποψηφίους μείνουν δύο επιλαχόντες, τότε αμφότεροι καταθέτουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο δύο φορές. Ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη προσφορά είναι και εκείνος που θα λάβει και την άδεια.

Διαβάστε επίσης  Έκρηξη στην Στοκχόλμη: Νεκρός ένας άντρας

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού συντάσσει πρακτικό με τα αναλυτικά αποτελέσματα κάθε φάσης της διαδικασίας. Νέο πρακτικό θα συνταχθεί μετά την οριστική ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας των οριστικών υπερθεματιστών. 15 ημέρες μετά την οριστική ανακοίνωση, κατατίθεται η πρώτη δόση του ποσού εκ μέρους των υπερθεματιστών, η δεύτερη μέσα σε 12 μήνες και η τρίτη μέσα σε ένα έτος. Οι άδειες, τέλος, χορηγούνται στους νικητές της δημοπρασίας εντός 90 ημερών από την οριστική ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων.

γγγγγγγ

Αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συζητήθηκε περισσότερο από καθετί από τη στιγμή της εξαγγελίας του έως και σήμερα. Πολιτικοί φορείς και άνθρωποι άμεσα εμπλεκόμενοι με την τηλεόραση εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Πολλοί το χαρακτήρισαν απάτη που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση της πολυφωνίας. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η σχετική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το οποίο επισημαίνει πως η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκραίας και δεν μπορεί να υποβληθεί σε δημοπρασία.

Στο Κοινοβούλιο της χώρας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στον κυβερνητικό νόμο. Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την κυβέρνηση για αυθαιρεσία και αδιαφάνεια κατά τη διαδικασία και τόνισε πως αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομική ισχύ του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται, εδώ, πως συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί προσέφυγαν στο ΣτΕ για να προσβάλλουν τη διαδικασία. Για διαδικασία – παρωδία μίλησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Το ΚΚΕ με τη σειρά του επεσήμανε πως παίζονται περίεργα παιχνίδια στην πλάτη του λαού. Ο κύριος Θεοδωράκης, παράλληλα, με χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ είπε πως με το επίμαχο νομοσχέδιο θα πληγεί τόσο το Δημόσιο ταμείο όσο και το ίδιο το τηλεοπτικό προϊόν. Τέλος, ο κύριος Λεβέντης άσκησε κριτική για τα πάρε – δώσε της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες που διεκδικούν τις άδειες.

Διαβάστε επίσης  Ισπανία ώρα μηδέν: Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία!

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς