Σε συνθήκες καύσωνα η χώρα από την Τετάρτη – Αιτία

Δυσφορία _ Πηγή :pixabay.com

Βρισκόμαστε 2 ημέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, πριν την πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού και αυτό θα επιβεβαιώνουν οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν. Μέρα με τη μέρα η αναφορά στον όρο καύσωνα θα είναι και πιο συχνή. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα πραγματοποιηθεί ανάλυση στις καιρικές συνθήκες της νέας εβδομάδας.

 

Η εξέλιξη του καιρού

Μετά την αστάθεια του Σαββατοκύριακου, με τις βροχές στα ηπειρωτικά και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το σκηνικό του καιρού αλλάζει σημαντικά. Έτσι λοιπόν από τη Δευτέρα 21/06 η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά και σημαντικά. Από την Τετάρτη 23/06 οι θερμοκρασίες που θα καταγράφονται θα αντιπροσωπεύουν συνθήκες καύσωνα.

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από Τρίτη και κυρίως από Τετάρτη αναμένεται η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 35 με 36 οC στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένετε η κορύφωση του φαινομένου.  Θα είναι οι ημέρες όπου η θερμοκρασία θα “σκαρφαλώσει” τους 38 -39οC και στις ευπαθής στη ζέστη περιοχές στους 40οC. Οπότε και η θερμή αυτή μεταφορά θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύμα καύσωνα. Κατά τα άλλα οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και δεν προβλέπονται αξιόλογα φαινόμενά.

Να σημειωθεί ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία θα παραμένει υψηλή και τις νυχτερινές ώρες. Στο λεκανοπέδιο της Αθήνας η εκτιμόμενα τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα κυμανθεί στους 34 -37 οC, πιθανών και λίγο παραπάνω.

Διαβάστε επίσης  KKW-WINNIE: H νέα beauty σειρά της Kim Kardashian

Η αιτία που οδήγησε σε καύσωνα

Το επεισόδιο καύσωνα, που αναμένετε να καταγραφεί την επόμενη εβδομάδα οφείλετε στην παρουσία μίας ράχης υψηλών πιέσεων (θερμική ράχη) με άξονα ΝΔ-ΒΑ, που θα εκτείνετε από τη Λιβύη έως και τη Μαύρη θάλασσα. Η κυκλοφορία πάνω από την Ιταλία την κεντρική Μεσόγειο και τα Ν. Βαλκάνια αναμένετε έντονα αντικυκλωνική (Σχήμα 1), συνοδευόμενη από αρνητική μεταφορά σχετικού στροβιλισμού και έντονες καθοδικές κινήσεις. Στη θέρμανση της ατμόσφαιρας, εκτός από τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα, θα συμβάλει και η διαβατική θέρμανση.

Σχήμα 1: Κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσάς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για τις 23/06 15UTC. Πηγή: Windy.com

Πιο αναλυτικά, ήδη από τη Δευτέρα 21/06 έχουμε την εγκαθίδρυση υψηλού βαρομετρικού χαμηλού στη κεντρική Μεσόγειο το οποίο πηδαλιουχείτε από θερμική ράχη στα 500hPa (5.500m) που καλύπτει την περιοχή της Ιταλίας (σχήμα 2). Εξαιτίας της ασθενούς βαροβαθμίδας και της διάταξης των παραπάνω συστημάτων ασθενές βόρειο ρεύμα παρατηρείται πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Στην ισοβαρική επιφάνεια των 850 hPa (1450m), φαίνεται η διατήρηση των προϋπάρχων θερμών αερίων μαζών στην Ν. Ιταλία, αποτέλεσμα της θερμής ράχης.

Χάρτης 2: Πανευρωπαϊκός χάρτης κατανομής των γεωδυναμικών υψών (gpm) και θερμοκρασιών (οC) στην ισοβαρική επιφάνεια των 500hPa για τις 21/05 12 UTC. Πηγή: Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de).

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης στις ισοβαρικές επιφάνειες των 850, 700, 500 και 300 hPa η θερμική ράχη έχει επεκταθεί βορειοανατολικά καλύπτοντας όλο τον Ελλαδικό χώρο. Στην ισοβαρική επιφάνεια των 500 hPa το θερμικό πεδίο, πάνω από την Ελληνική περιοχή, είναι σχετικά ομαλό.

Στην επιφάνεια, επικρατεί ομαλό βαρομετρικό πεδίο, με ασθενείς βορειοανατολικούς ανέμους στη νοτιοανατολική Ελλάδα (24/06). Οι ανωτέρω συνθήκες επικράτησης ομαλού βαρομετρικού πεδίου ευνοούν τη στασιμότητα του αέρα πάνω από τη περιοχή μας και τη θέρμανσή του λόγω διαβατικής θέρμανσης. Στο σχήμα 3 φαίνεται η διαμόρφωση των αερίων μαζών στην επιφάνεια 850hPa. Εύκολα διακρίνετε με κόκκινο χρωματισμό η θερμή μάζα αέρα που λιμνάζει πάνω από τη χώρα.

Διαβάστε επίσης  Σκύλος: βοηθός για παιδιά με αυτισμό
Σχήμα 3: Κατανομή θερμοκρασιών στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hPa για τις 24/06 – Συνθήκη καύσωνα-. Πηγή: Meteociel

Σημαντικές επισημάνσεις

Η αστάθεια των προηγούμενων ημερών, με τις καταιγίδες και τις έντονες χαλαζοπτώσεις ήταν απόλυτα φυσική, χαρακτηρίζει τον μήνα Ιούνιο και είναι δείγμα ότι ο καιρός δεν έχει τρελαθεί ακόμη τελείως.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της 18ης Ιουνίου (12z), οπότε και είναι πιθανή μικρή απόκλιση στις λεπτομέρειες.

Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int

World Meteorological Organization (WMO). Καύσωνα

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ηνωμένων Πολιτειών – Global Forecast System (GFS)

Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του