Athens
14°
clear sky
humidity: 82%
H 14 • L 14
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Σωματοδυσμορφική Διαταραχή

Σωματοδυσμορφική Διαταραχή

Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή περιλαμβάνεται σε μια ομάδα διαταραχών που ονομάζονται Σωματόμορφες Διαταραχές. Σ’ αυτές τις διαταραχές το άτομο εμφανίζει σωματικά προβλήματα τα οποία δε μπορούν να αποδοθούν σε κάποια οργανική αιτία. Το άτομο δε μπορεί να τις ελέγξει εκούσια ούτε τις δημιουργεί εσκεμμένα.

Στη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή υπάρχει έντονη ενασχόληση και ανησυχία για κάποιο ελάττωμα στην εμφάνιση του ατόμου το οποίο είτε είναι φανταστικό είτε υπάρχει αλλά το άτομο το διογκώνει και ανησυχεί για αυτό περισσότερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Παρουσιάζει, δηλαδή, υπερβολική ανησυχία για ένα μικρό ελάττωμα στην εμφάνισή του και ασχολείται με αυτό τόσο έντονα με αποτέλεσμα να αισθάνεται έντονη δυσφορία και η λειτουργικότητά του να μειώνεται. Κάποιοι άνθρωποι εξ αιτίας της διαταραχής αυτής ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη ελέγχοντας το «ελάττωμά τους», κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν με διάφορους τρόπους ενώ άλλοι κλείνονται στο σπίτι τους γιατί δε θέλουν να τους βλέπουν οι άλλοι.
Ένα μέρος από αυτούς δοκιμάζει τις πλαστικές επεμβάσεις ωστόσο αυτές δεν τους ανακουφίζουν αλλά ίσως απογοητευτούν πάρα πολύ από τα αποτελέσματα.

Η διαταραχή αυτή είναι μια σχετικά σπάνια διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι εμφανίζεται λίγο συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Η ανησυχία των ανθρώπων για την εμφάνισή τους και το σώμα τους είναι κάτι συχνό αλλά σε λίγες περιπτώσεις είναι τόσο έντονη ώστε να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή.

Η σωμστοδυσμορφική διαταραχή πολύ συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές όπως κατάθλιψη, κοινωνική φοβία κ.α. Ίσως αυτή η συνύπαρξη να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι παρόμοια συμπτώματα χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές διαγνώσεις (Kring, Davison, Neale, & Johnson,2010). Συχνή νοσηρότητα εμφανίζεται ανάμεσα στη σωματοδυσμορφική διαταραχή και στην ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή ενώ οι δυο αυτές διαταραχές έχουν και κάποια κοινά σημεία στα συμπτώματά τους όπως οι επαναλαμβανόμενες ανεπιθύμητες σκέψεις και οι συμπεριφορές ελέγχου.

Για τη θεραπεία της διαταραχής φαίνεται ότι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι αποτελεσματική και επιφέρει σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα οι γνωστικές – συμπεριφορικές προσεγγίσεις στις οποίες χρησιμοποιείται η παρεμπόδιση της αντίδρασης έχουν μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της διαταραχής.

Βιβλιογραφία:

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διατηρώ σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG