Athens
14°
clear sky
humidity: 82%
H 14 • L 14
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Προσαρμογή στο Φθινόπωρο

ΦθινόπωροΤο φθινόπωρο θεωρείται η απαρχή κάθε νέας χρονιάς και μεταβατική περίοδος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μιας και είναι η εποχή ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα, μαζί με τα φύλλα των δέντρων συνήθως πέφτει και η διάθεση των ανθρώπων. Η αλλαγή του καιρού αλλά και η μικρότερη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να επηρεάζουν αρκετά την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η μετάβαση από τις διακοπές στη καθημερινότητα πολλές φορές δεν είναι ομαλή. Πρωινή δυσθυμία, εκνευρισμός, ένταση, άγχος και θλίψη είναι κάποια από τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Η προσαρμογή στο φθινόπωρο δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση όμως είναι εφικτή και μπορεί να γίνει και παραγωγική. Είναι η εποχή που νέα ξεκινήματα λαμβάνουν χώρα και νέες ευκαιρίες δημιουργούνται.

11 Τρόποι προσαρμογής στο Φθινόπωρο

 • Οργανώστε σωστά το χρόνο σας: Η εποχή είναι ιδανική για αναδιοργάνωση, ότι σας δυσκόλεψε τη προηγούμενη χρονιά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς ώστε να μην το επαναλάβετε.
 • Ανανεώστε το περιβάλλον που ζείτε, διαβάζετε ή εργάζεστε: Ξεκαθαρίστε τα χρήσιμα πράγματα από τους χώρους σας, κρατείστε λίγα και σημαντικά αντικείμενα, κάνετε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη διαρρύθμιση.
 • Θέστε νέους στόχους: Μικροί βραχυπρόθεσμοι στόχοι και ρεαλιστικοί θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα και θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση σας.
 • Βάλτε προτεραιότητες: Μια λίστα με τις προτεραιότητες σας θα είναι ο οδηγός σας αυτή τη χρονιά. Μέσα σε αυτές εντάξτε στιγμές προσωπικής χαλάρωσης και ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
 • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Η διατροφή συσχετίζεται άμεσα με τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Φτιάξτε το δικό σας εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Καταναλώνετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό. Κρατήστε το σώμα και τον εγκέφαλο σας ενυδατωμένο με νερό και χυμούς.
 • Ασκηθείτε σε καθημερινή βάση: Ακολουθήστε την άσκηση ή γυμναστική της αρεσκείας σας που ταιριάζει στο καθημερινό πρόγραμμα σας. Η καθημερινή άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεση σας.
 • Κάντε γενναιόδωρες πράξεις: Προσφέρετε λίγο από τον χρόνο και τη φροντίδα σας σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Θα ανταμειφθείτε με προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία.
 • Ενεργοποιηθείτε κοινωνικά: Εμπλακείτε σε κοινωνικά δρώμενα στη περιοχή σας, γίνετε πιο προσιτοί και θετικοί σε νέους κοινωνικούς κύκλους. Η κοινωνική συναναστροφή αμβλύνει το αίσθημα απομόνωσης που κυριαρχεί.
 • Οργανώστε τον ύπνο σας: Βρείτε τους ιδανικούς, για τη καθημερινότητα σας, ρυθμούς ύπνου και ακολουθήστε πιστά το ωράριο ύπνου και αφύπνισης. Η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου θα κρατά τη διάθεση και τη παραγωγικότητα σας σταθερές, καθώς επίσης θα μειώνει τον εκνευρισμό και την ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Συγκεντρωθείτε στη στιγμή: Κάθε στιγμή είναι μοναδική, επικεντρώστε τη προσοχή σας στο παρόν. Ζήστε το μέλλον όταν γίνει παρόν. Η συγκέντρωση στο παρόν θα σας αποφορτίσει από το μη παραγωγικό άγχος.
 • Κάντε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό: Βγείτε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας κάνοντας κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Γνωρίστε άλλα μέρη, αλλάξτε διαδρομή για το σπίτι ή τη δουλειά, επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

 

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολόγος από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας (OU). Μεταπτυχιακή στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Cardiff University, Wales. Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS). Συνεχιζόμενη εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και την Ψυχιατρική Ακαδημία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, παρακολούθηση σεμιναρίων και μαθημάτων κυριώς στη Ψυχοπαθολογία, τις Ψυχοθεραπευτικές προσεγγισεις, τη Ψυχιατρική, Ψυχολογία και τεχνολογία, την Εκπαίδευση εθελοντών, Οικονομία, κ.α. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα στην Εφαρμοσμένη και Κλινική Ψυχολογία, τη Ψυχοπαθολογία, τη Ψυχοθεραπεία ενηλίκων και την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας. Μαχόμενη ενάντια στο Στίγμα της Ψυχικής ασθένειας μέσω της καταρτισμένης ενημέρωσης της κοινότητας. Σε επίπεδο επαγγελματικής μετεκπαίδευσης έχει εργαστεί σε δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και στο Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο. Contact: alpoulipsych@gmail.com

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG