Το «Μεγάλο Βραβείο Αρχαιολογίας» στο λιμένα της Θάσου

Με το Μεγάλο Βραβείο Αρχαιολογίας (Grand Prix d’Archaologie) του ιδρύματος Simone και Cino Del Duca τιμήθηκε η Θάσος. Η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται από τη Γαλλική Ακαδημία Επιγραφών και Καλών Γραμμάτων με αφορμή την αρχαιολογική ανασκαφή στον παλιό λιμένα της Θάσου.

Στο χώρο αυτό αποκαλύφθηκε μια μεγάλη αστική έπαυλη, χρονολογούμενη στην πρωτοβυζαντινή περίοδο και διάρκεια χρήσης από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η έπαυλη αυτή υπέστη καταστροφές στα χρόνια 570-580 μ.Χ., με αποτέλεσμα την πλήρη σχεδόν εξαφάνιση των δαπέδων και τον ορθομαρμαρώσεων. Έως τις αρχές του 7ου αιώνα υπήρξε μια πρόχειρη εγκατάσταση, οπότε καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε. Από τις τέσσερις συνολικά πτέρυγες αποκαλύφθηκαν πλήρως η βόρεια και η ανατολική και δύο χώροι από τη νότια. Εξάλλου, η δυτική πτέρυγα μαζί με την αυλή βρίσκονται κάτω από σύγχρονα σπίτια. Διαθέτει χώρους υποδοχής (τρικλίνια), ιδιωτικά λουτρά και μαγειρείο, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση στο ισόγειο περίπου 1.400 τ.μ. Στα κατώτερα αρχαιολογικά στρώματα εντοπίστηκαν ίχνη, τα οποία ανήκουν στην περίοδο προ της εγκατάστασης των Πάριων αποίκων.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ανασκαφή στον παλιό λιμένα της Θάσου εντάσσεται στο γενικότερο ερευνητικό πρόγραμμα Θάσος- Βόρειες παρυφές του Αρτεμισίου. Το εν λόγω πρόγραμμα διεξάγεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο της Λιλ SHS και το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημαντική καθίσταται η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνιστά το βασικό χρηματοδότη του εγχειρήματος. Πολύτιμη αρωγός καθίσταται, εξίσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ αναφέρεται στον παλιό λιμένα της Θάσου: «Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο, γύρω από το οποίο αντικατοπτρίζονται δεκατρείς αιώνες ιστορίας της πόλης της Θάσου».

Διαβάστε επίσης  Οι κάρτες του 19ου αιώνα που απεικονίζουν το μέλλον
Advertisements
Ad 14

Να τονίσουμε, πως τη μόνιμη ανασκαφική μονάδα απαρτίζουν, κυρίως, Γάλλοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι και τεχνικοί. Την ομάδα αυτή συμπληρώνουν ειδικοί σε θέματα γεωλογίας και περιβάλλοντος από το CNRS της Γαλλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται και φοιτητές από γαλλικά, καναδικά και ελληνικά πανεπιστήμια.

Το ετήσιο αυτό αρχαιολογικό βραβείο απονέμεται σε επιστημονικές αποστολές της Γαλλίας, οι οποίες διεξάγονται είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό. Η ανασκαφή της έπαυλης στον παλιό λιμένα της Θάσου θα λάβει επιπλέον χρηματικό έπαθλο ύψους 150.000 ευρώ. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Παρίσι.

 

 

Πηγές:  http://www.iefimerida.gr/news/338343/diethnes-vraveio-gia-anaskafi-sti-thaso-entyposiaki-epayli-toy-5oy-aiona-me-loytra#axzz4hQdvmA1E

http://www.thetoc.gr/politismos/article/to-megalo-brabeio-arxaiologias-stin-anaskafi-epaulis-sti-thaso

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα