Ζουν ανάμεσά μας

– Δεν ξέρω γιατί γράφω αυτό το άρθρο, δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να δημοσιευθεί και επίσης δεν ξέρω τι δουλειά έχει στην στήλη της επιστήμης. Όχι σίγουρα δεν έχει δουλειά εκεί –

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ ξανά (μα ποτέ!) δεν έχω βγει από τα ρούχα μου τόσο πολύ, που να αρχίσω να ερωτοτροπώ με σκέψεις όπως ο χημικός ευνουχισμός και η αφαίρεση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης. Δεν είμαι εγώ αυτή (πιστέψτε με), αλλά μετά από όσα έμαθα, μπορεί και να γίνω. Εδώ και ένα περίπου μήνα, ξυπνάω και κοιμάμαι προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω ότι Ζουν ανάμεσά μας. Ποιοί; Το παρόν άρθρο είναι η απάντηση.

Θα παραδεχθώ ότι δεν είχα ιδέα για το τι συμβαίνει στις όχι-και-τόσο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου όπου κατοικούν στρουμφάκια, τελετάμπιζ, ούρουκ-χάι και άνθρωποι (ναι σωστά, ά ν θ ρ ω π ο ι ) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Γη είναι επίπεδη-γατάκια. Πρόσβαση στην μυστική γνώση απέκτησα πολύ πρόσφατα χάρη στο άρθρο του Τάσου, Flat Earth Theory: Και ζήσαν αυτοί καλά. Αυτοί οι..άνθρωποι λοιπόν το υποστηρίζουν το όλο θέμα, δε το πιστεύουν έτσι απλά και απαίδευτα, διοτί το βασίζουν σε αδιάσειστα (χμμ) επιχειρήματα που μπορείτε κι εσείς να βρείτε στην υπέροχη σελίδα τους στην οποία πολύ..όμορφα γράφουν ότι “η απόδειξη για την επίπεδη γη έγκειται σε διάφορες πτυχές της επιστήμης (;) και της φιλοσοφίας” -χμμ Νο2, μου τα χαλάτε παιδιά, εγώ σε κάτι παραπάνω ήλπιζα. Δηλαδή η NASA έχει ξοδέψει τον προϋπολογισμό για να στήσει ολόκληρη αυτοκρατορία ψέμματος κι εσείς δε μπορείτε να μου γράψετε έτσι κάτι πιο πειστικό; – Για να σας συνεχίσω όμως για το αδιάσειστο επιχείρημά τους, η απλούστερη ‘απόδειξη’ έγκειται στην εμπειρική προσέγγιση λένε. “Ο κόσμος φαίνεται επίπεδος, η κάτω πλευρά των συννέφων μοιάζει επίπεδη, η κίνηση του ήλιου μοιάζει επίπεδη”. Ακριβώς αυτό που διαβάζετε. Το μόριο είναι όργανο, ο αστυνόμος είναι όργανο και ξέρετε πώς πάει παρακάτω.

Στις υπόλοιπες συχνές ερωτήσεις στην σελίδα τους, προσπαθούν τα παιδιά να απαντήσουν σε διάφορα ανακύπτοντα, από οποιονδήποτε στοιχειωδώς λογικό άνθρωπο, ερωτήματα, στα οποία μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που επιλέγουν τις λέξεις με τις οποίες απαντούν. Στην ερώτηση “έχουμε πάει στο διάστημα, πώς γίνεται να μην είδαμε ότι η γη είναι επίπεδη;” η απάντηση φυσικά είναι “δεν έχουμε πάει στο διάστημα” και για την ακρίβεια “Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση γι’ αυτό, είναι ότι οι διαστημικοί οργανισμοί του κόσμου εμπλέκονται σε μια συνομωσία (ε βέβαια) στην οποία κατασκευάζεται ψευδές υλικό για την εξερεύνηση του διαστήματος”. Επαναλαμβάνω τις λέξεις, “η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση” (όπως και το υπέροχο “we have some math explaining this”). Γιατί για τις άλλες εξηγήσεις, κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σίγουροι, οπότε είπαμε να συμφωνήσουμε σε μια συνομωσία, που αποστομώνει τον καθένα, γιατί μην τα βάλεις με συνομωσιολόγο, χαμένος από χέρι θα βγεις. Και αν αναρωτιέστε κι εσείς, με την λίγη λογική που σας απομένει αφότου διαβάσατε όλα αυτά, αν αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εκτός από την NASA, στην συνομωσία αυτή είναι μέσα και όλοι οι οργανισμοί εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών, κυβερνήσεις, όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί εξερεύνησης του διαστήματος, όλοι οι αστροφυσικοί του κόσμου, οι παρατηρησιακοί αστρονόμοι, οι πιλότοι, οι ναυτικοί, οι μετεωρολογικοί σταθμοί, οι φωτογραφικές μηχανές, το φτωχό τηλεσκόπιό σας κλπ κλπ, ναι το πιστεύουν. Ναι το πιστέυουν.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Vertical Farming: η κάθετη καλλιέργεια ως μέλλον ή ανάγκη;
Ad 14

Πάρ’τα Γαλιλαίε πιόνι των ιλλουμινάτι! Σε ξεσκέπασαν! Και να ‘ταν μόνο ο Γαλιλαίος πιόνι… Κατά πάσα πιθανότητα ήταν κι ο Κοπέρνικος, ο Νεύτων, ο Ερατοσθένης, ο Αριστοτέλης, ο Πτολεμαίος, ο Κέπλερ, ο Τέσλα, η Κιουρί, o Αινστάιν, ( ο Πλανκ, ο Φαραντέι, ο Πασκάλ, ο Μαρκόνι, ο Γιανγκ και οι αγαπημένες μου Τζόνσον, Βόγκαν και Τζάκσον και οποιοσδήποτε άλλος σκεπτόμενος άνθρωπος που έβαλε το λιθαράκι του για να πάει ένα βήμα πιο μπροστά ο κόσμος, ασχέτως επιστημονικού αντικειμένου και προσωπικών πεποιθήσεων), ναι, όλοι μέσα στο κόλπο, ακόμα κι αυτοί που είχαν κάποιες έτσι εσφαλμένες προσεγγίσεις.

Παιδιά, μας ψεκάζουν;;; Αυτό είναι;;; Γιατί αν είναι αυτό, είναι σχετικά παρήγορο σαν αιτιολόγηση!

Ζουν ανάμεσά μας
μια ακόμη περίπτωση όπου πάνε να μας ξεγελάσουνε με cgi

Κι αν αναρωτιέστε γιατί ωρύομαι, ενώ υπάρχουν ένα σωρό υπέροχες θεωρίες που έχουν ακουστεί πάνω σ’ αυτή τη δόλια γη, είναι γιατί το να πιστεύεις ότι ο Έλβις ζει ή ότι ο Βαρουφάκης με τη μηχανάρα του θα σώσει την Ελλάδα, είναι γούστο σου και καπέλο σου, και δεν τραβάει κανείς ζόρι (ή σχεδόν). Αλλά όπως πολύ σωστά είπε ο Nyl de Grasse Tysson, το να έχεις μια άλφα απήχηση στο ευρύ κοινό και να υποστηρίζεις αβάσιμα και αντιεπιστημονικά πράγματα είναι επικίνδυνο. Τρόμαξα όταν, σερφάροντας για ώρες στις διάφορες γωνιές των ‘επιπεδιστών’ (αν και η επίπεδη δεν έχει γωνίες 🙂 ), συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά πρεσβεύουν όλο αυτό το πράγμα και δίνουν και περήφανα μάχες για την υποστήριξη της αλήθειας τους. Θα μου πείτε, όλο αυτό το συνομωσιακό φαινόμενο φανατισμού και ψύχωσης έχει εξηγηθεί ψυχοκοινωνικά, ναι αλλά δεν είναι τ ρ ο μ α κ τ ι κ ό ;; Θέλοντας να ανακαλύψω λίγο περισσότερο τι σόι άνθρωποι μπορεί να είναι αυτοί οι επιπεδιστές (just for the fact, εμείς που τρώμε το κουτόχορτο και το χοντρό ψέμα λεγόμαστε σφαιριστές), τρύπωσα δειλά στις μικρές χαριτωμένες διαδικτυακές συντροφιές τους. Το αποτέλεσμα από όσα είδαν και διάβασαν τα μάτια μου, τις λίγες στιγμές που μπόρεσα να δω το θέμα σοβαρά, ήταν ένας..κόμπος στο στομάχι, μια συνεχής προδιάθεση ξεκάθαρου τρόμου (κυριολεκτικά) απέναντι σε μια κοινωνία που εν έτει 2017 -το ξαναλέω να το χωνέψουμε- γεννάει τέτοια μορφώματα, απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κατά τα άλλα μια φυσιολογική ζωή και τους οποίους μπορεί να συναντώ καθημερινά ή μπορεί να συναναστραφώ. Τέτοιες θεωρίες αποδεικνύονται μια υπέροχη ευκαιρία για κοινωνική μελέτη και ξεσκαρτάρισμα, ευκαιρία να δεις ΠΟΙΟΣ μπορεί να είναι αυτός ο ήσυχος τύπος από τον κοινωνικό σου περίγυρο που ενστερνίζεται μια τέτοια άποψη. Scary, scary, scary.

Ακόμα πιο τρομακτική είναι η διαπίστωση ότι όλο αυτό το τσίρκο είναι αποτέλεσμα ενός πλήρως αποτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο περιχαρακωμένο μέσα στην χρόνια αδράνειά του αρνείται να συνειδητοποιήσει οποιαδήποτε αποτυχία και ακόμα χειρότερα να αντιληφθεί την ανάγκη αλλαγής. Αυτή όμως είναι μια άλλη πικρή ιστορία. Και μιας που η μυστική γνώση για την θεωρία της Επίπεδης Γης με βρήκε στο τελείωμα μιας παιδαγωγικής εργασίας για την συμβολή της επιστήμης της Αστρονομίας στην εκπαίδευση (ειρωνεία ε;), αν ποτέ έρθει κανένα παιδάκι και μου πει “Κυρία ο μπαμπάς μου λέει ότι η Γη είναι επίπεδη” θα το ενθαρρύνω να λούσει με βιτριόλι τον μπαμπά του, να τον ανάψει και να πάει για χημική στείρωση, μιας που λόγω κληρονομικότητας, ποτέ δε ξέρεις.

Από την άλλη αναρωτιέμαι, μήπως εγώ ασχολούμαι πολύ με το τι παίζει στο διαδίκτυο; Όχι, αυτή είναι μια τρομακτική πτυχή ενός κοινωνικού φαινομένου που κρούει ένα σωρό καμπανάκια. Κι αν αναρωτιέστε γιατί λέω ότι είναι τρομακτικό και επικίνδυνο αυτό το νέο..ρεύμα, είναι γιατί υποδηλώνει πολλές, αλλεπάλληλες και μαζικές κοινωνικές αποτυχίες, υποδηλώνει την περίτρανη νίκη της ηθελημένης άγνοιας έναντι μιας ανθρωπότητας που έχει φτάσει να πρέπει να προσπαθεί για τα αυτονόητα. Κι όσο προσπαθείς να αναλύσεις τα αίτια ενός τέτοιου φαινομένου τόσα περισσότερα βρίσκεις, που σημαίνει ότι αντιστοίχως είναι δυσκολότερο να το μαζέψεις όλο αυτό, να βρεις που ριζώνει και να το ”γιατρέψεις”. Αναρωτήθηκα μέχρι κι αν έχω κι εγώ συνευθύνη σ’ αυτό. Και για να βεβαιωθώ ότι το μυαλό μου δεν πάει να σαλέψει, έτρεξα απεγνωσμένη και πάλι στις σελίδες του Χρονικού του Χρόνου (Stephen Hawking, 1988). Κι όπως το ξαναδιάβαζα, μ’ έπιασε μια απελπισία -είναι το επόμενο στάδιο, μετά τον τρόμο-. Τόσοι άνθρωποι, μόχθησαν πραγματικά σε εποχές όπου η ανακάλυψη και η διερεύνηση της γνώσης ήταν τόσο μα τόσο δυσκολότερη (και κόστιζε..) για να αποδομούμε τα κεκτημένα μιας ολόκληρης ανθρωπότητας εμείς, σήμερα; Κι ακόμα, τόσοι άνθρωποι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την εξέλιξη των επιστημών… Πραγματικά γελούσα για να μην κλαίω όταν σε μια από τις διαδικτυακές ομάδες τους ζητούν αλληλοβοήθεια στο να αντιληφθούν κάποιες έννοιες, αφού όπως λένε, κάνουν έρευνα πάνω στο θέμα. Έρευνα. Ναι χρησιμοποίησαν την λέξη έρευνα και αυτή την στιγμή όλοι οι επιστήμονες απανταχού της γης κόβουν τις φλέβες τους με τα πτυχία τους. 

δεν άντεξε άλλο
Διαβάστε επίσης  Amber Alert: Η εξαφάνιση της Άμπερ που οδήγησε στη δημιουργία του συναγερμού

Δυστυχώς, σχεδόν μια μέρα αφότου κατάφερα να τρυπώσω στις μυστικές φράξιές τους (να σημειωθεί ότι μιλάω για ελληνικό γκρουπ), αποκαλύφθηκε ότι ήμουν μια εβραιομασωνοσφαιρίστρια όταν δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και απάντησα στην ανάρτηση κάποιου ψεκασμένου (ο οποίος έλεγε ότι είχε αναπτύξει μια θεωρία για την υποτιθέμενη καμπυλότητα της γης ή κάτι τέτοιο) με το εξαιρετικό σχόλιο που είχε γράψει κάποιος στο youtube “Η επιστημονική μέθοδος: διατυπώνεις μια υπόθεση, πετάς πάνω της οτιδήποτε υπάρχει προκειμένου να την κάνεις να αποτύχει…αν αποτύχει την ακυρώνεις. Αν δεν αποτύχει, προβιβάζεται σε θεωρία. Η μέθοδος των επιπεδιστών: διατυπώνεις μια υπόθεση, πετάς μακριά της οτιδήποτε υπάρχει που μπορεί να την κάνει να αποτύχει. Αν εξακολουθεί να αποτυγχάνει, χρησιμοποίησε την σ υ ν ο μ ω σ ί α μέχρι να μην μπορεί να αποτύχει πια. Τότε προβιβάζεται σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.”. Έκτοτε και χωρίς να προηγηθεί κάποιος οποιοσδήποτε λογικός αντίλογος επιχειρημάτων, δεν έχω πρόσβαση στη σελίδα τους,  ούτε στη μυστική γνώση τους και τους υπέροχους απολαυστικούς/τρομακτικούς διαλόγους τους σε κάθε ανάρτηση. Κρίμα. Σε τέτοιες σελίδες πρέπει να μπαίνεις και να κάνεις το σιωπηλό τρολλ. Αλλά εν προκειμένω ήταν αδύνατο, ήταν αυτό που λέμε με έτρωγε το χέρι μου να πληκτρολογήσω.

Όπως πάρα πολύ ωραία είπε κάποιος, “αν πιστεύετε στην θεωρία της επίπεδης γης, σας παρακαλώ μην ξαναχρησιμοποιήσετε το GPS σας”. Και συμπληρώνω εγώ, μην εκφέρετε άποψη, μην ψηφίζετε και ακόμα σημαντικότερα μην μεγαλώσετε παιδιά. Θα μου πεις, βγαίνω εγώ τώρα να στερήσω το δικαίωμα έκφρασης και την ελευθερία επιλογής από άλλους ανθρώπους; Όχι, σαφώς και δεν θεωρώ ότι έχω τέτοιο δικαίωμα, και ευτυχώς. Αλλά μου έχουν πέσει τα μαλλιά καλοί μου αναγνώστες (τουλάχιστον αν άσπριζαν θα ήταν και της μόδας), ειλικρινά…

Κάτι χιλιετίες παρατήρησης και εξέλιξης της επιστήμης δεν έχουν να μας πουν τίποτα, γιατί εμείς είμαστε οι άνθρωποι του 21ου αιώνα μπορούμε αβίαστα να εκφέρουμε άποψη για όλα, γιατί δεν κοστίζει τίποτα. Ναι αυτό είναι. Δεν έχει κόστος… Έτσι, με τον ίδιο τρόπο, δεν έχει και καμία αξία για ‘μας η “κατάκτηση” του Γαλιλαίου και όλων των ‘Γαλιλαίων’ που περάσαν απ’ αυτόν τον πλανήτη, την παραθεωρήσαμε δεδομένη και να ‘μαστε τώρα θεατές στην απαξίωση των δεδομένων… Και γιατί λέω θεατές; Γιατί μπορείς να δοκιμάσεις να συζητήσεις με κάποιον για οτιδήποτε, όσο πολύ κι αν διαφωνείτε. Με κάποιον που πιστεύει σε συνομωσιολογίες όμως, δεν μπορείς. Απλά δεν μπορείς. Το δοκίμασα, το ξέρω και είναι κάτι που στην τελική σε κλονίζει λίγο, να βλέπεις συνανθρώπους σου να βουτάνε με τα μούτρα στην ηθελημένη άγνοια, στον κατ’ επιλογή σκοταδισμό, γιατί υποδηλώνει ότι αυτή η κοινωνία της προόδου κλπ κλπ πρέπει να έχει πολύ σοβαρές ρωγμές στις δομές της…

Διαβάστε επίσης  Simpsons και Επιστήμη

Και η τραγική ειρωνεία του όλου πράγματος είναι στο γεγονός ότι ο Γαλιλαίος και κάθε Γαλιλαίος κινδύνευε το κεφαλάκι του να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην προσπάθεια εξέλιξης του κόσμου, για να  μπορούν οι  Flat Earth Theorists να υποστηρίζουν  και να εκφράζουν  ελεύθερα τις  παπάτζες τους, και δη λίαν επικίνδυνες παπάτζες. Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Κι επειδή όπως λένε οι *αγαπημένοι* επιπεδιστές ο γυαλός δεν μπορεί να είναι στραβός, σίγουρα αρμενίζουμε στραβά…

Υ.Γ1 Στις συχνές ερωτήσεις της σελίδας του Flat Earth Society, εγώ τουλάχιστον περίμενα να δω την ερώτηση: “Πόσο συχνά σας πετούσαν κάτω από την κούνια όταν ήσασταν μικροί” ή “πόσο σκληρά ναρκωτικά κάνετε”, γιατί είμαι βέβαιη ότι αυτή η απορία είναι η πρώτη που περνάει από την σκέψη όλων μας, αλλά για μια ακόμη φορά οι flat earthers με απογοήτευσαν.

Υ.Γ2 Παρατήρησα ότι πολλές φορές εκτοξεύεται σαν κατηγορία ότι η θρησκευτική ταυτότητα ή ιδιότητα κάποιου σημαίνει αυτομάτως αναίρεση της επιστήμης και της λογικής σκέψης. Συγχωρέστε με αλλά, ως θρησκευόμενη (μισώ αυτή τη λέξη) μπορώ να σας πω ότι δεν είναι έτσι, έχει μεγάλη διαφορά να είσαι brainwashed (αυτό που εγώ λέω ψεκασμένος) από το να έχεις άλφα προσωπικές πεποιθήσεις. Τώρα στο ότι οι επιπεδιστές εμφανίζουν σαν σύνολο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα συμφωνήσω αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά εντοπίζονται σε συγκέντρωση σε διάφορες ομάδες ημιμαθών και ηθελημένα ελλιπώς μορφωμένων ανθρώπων (όταν στην εποχή μας τις ίδιες ευκαιρίες για μόρφωση έχουμε όλοι -τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο- αφού πρόσβαση στη γνώση έχουμε όλοι ) που ταμπουρώνονται υποσυνείδητα πίσω από το αλαζονικό σύμπλεγμα ”μειονεκτικότητάς” τους, ενώ δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει λόγος συμπλέγματος.

Υ.Γ3 Αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε γιατί είμαι τόσο εριστική και δε δίνω μια ευκαιρία στους επιπεδιστές, είναι γιατί για να θεωρούν τους εαυτούς τους επιπεδιστές σημαίνει ότι έχουν καταλήξει, έχουν εδραιωθεί στην πεποίθησή τους (κάνοντας τόση εκτενή και ενδελεχή έρευνα που κατάφεραν να αναιρέσουν 3000 χρόνια επιστήμης; …). Αν δεν είχαν περιχαρακωθεί στην πεποίθησή τους, και απλά ερωτοτροπούσαν (μισοαστεία μισοσοβαρά) με την ιδέα, αργά ή γρήγορα θα αντιλαμβάνονταν την παταγώδη αποτυχία της και δε θα δηλώνανε εαυτούς ως επιπεδιστές. Αν από την άλλη πλευρά, είναι απλά άνθρωποι που έχουν τις αμφιβολίες τους (γιατί για ποιο άλλο θέμα μπορεί να αμφιβάλλει κανείς αν όχι για το πως η γη ίσως και να μην είναι σφαιρική…) ας μάθουν λίγη φυσική παραπάνω (γιατί ξαφνικά γίναμε όλοι γνώστες και ειδικοί επί παντός επιστητού, επειδή έτσι το λέει κάποιος στο youtube, χωρίς καν να αναλογιστούμε πρώτα την δική μας ελλιπή ή μερική γνώση σε κάποιο θέμα), ή ας πάνε σε οποιαδήποτε κοντινή βιβλιοθήκη και σε οποιονδήποτε υπολογιστή και ας το ψάξουν παρακαλώ. Θα βρουν αναρίθμητο επεξηγηματικό υλικό και κατά βάση θα κάνουν χάρη στην ανθρωπότητα πριν η αλαζονική ηθελημένη άγνοια αρχίσει να εξαπλώνεται σαν καταστροφικός υιός…

Ζουν ανάμεσά μας.

Δεν περιγράφω άλλο, humanity out.

Ζουν ανάμεσά μας

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι