Καναδάς και Φινλανδία:Νομοθετήματα για την LGBT κοινότητα

29 Αυγούστου 2017

lgbt κοινότητα

Δυο ειδήσεις από το πεδίο των νομοθετημάτων για την LGBT κοινότητα προερχόμενες από τον διεθνή χώρο παρουσιάζουν ενδιαφέρον και φέρνουν στο προσκήνιο προβλήματα και παράλληλα κατακτήσεις ορόσημα για τους ανθρώπους που έχουν πολλάκις στιγματιστεί για την διαφορετικότητα τους.

Στην Φινλανδία η παρούσα νομοθεσία ορίζει πως ένας τρανς άνθρωπος οφείλει πρώτα να υποβληθεί σε στείρωση προκειμένου να μπορέσει να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα του φύλου του. Η σημερινή κυβέρνηση είχε πρόθεση να αναθεωρήσει την νομοθεσία αυτή με το αίτημα να μην γίνεται ωστόσο δεκτό.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως  «ο αγώνας για τα δικαιώματα των τρανς στη Φινλανδία δεν έχουν τελείώσει».

Advertisements
Ad 14

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως η στείρωση ως προαπαιτούμενο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είχε προβάλλει αντιρρήσεις με αίτημα την αφαίρεση του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Δανία και Σουηδία έθεταν ανάλογα προαπαιτούμενα αλλά αφαιρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια. Ειδικότερα για το παράδειγμα της Σουηδίας υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή αποζημιώσεων περίπου 800 τρανς ανθρώπων που υποχρεώθηκαν σε στείρωση λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας. Ακόμη, η αποκαλούμενη «τρανς κατάσταση» έχει αφαιρεθεί σε χρόνο προ του 2017 από τους καταλόγους των ψυχιατρικών ασθενειών.

Στον Καναδά από την άλλη η κυβέρνηση προέβη σε ανακοίνωση  προ ημερών σύμφωνα με την οποία στις ταυτότητες των ατόμων που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες ή άνδρες θα υπάρχει απλώς η ένδειξη «Χ» στην θέση του φύλου.

Διαβάστε επίσης  Snooker: Μπιλιάρδο ή κάτι μήπως παραπάνω;

«Υιοθετώντας τον προσδιορισμό “X” για το φύλο στα κυβερνητικά έγγραφα λαμβάνουμε ένα σημαντικό μέτρο υπέρ της ισότητας όλων των Καναδών, ανεξαρτήτως της ταυτότητας ή της σεξουαλικής τους έκφρασης», τόνισε ο Άχμεντ Χούσεν υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων και Υπηκοότητας.

Στην πρώτη φάση θα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης για τα άτομα δεν αυτοκαθορίζονται ως γυναίκες (F) ή άνδρες (M) του γράμματος , δηλαδή μη συγκεκριμένο φύλο στα επίσημα έγγραφα. Έτσι, εξασφαλίζεται με μεγαλύτερη ευκολία η έκδοση διαβατηρίων, ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και έγγραφα μετανάστευσης που θα αντιστοιχούν καλύτερα στη σεξουαλική τους ταυτότητα όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το προσωρινό μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 31η Αυγούστου και θα εφαρμόζεται μέχρις ότου η κυβέρνηση μπορέσει «να τυπώσει έγγραφα με τον προσδιορισμό Χ».

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει