Μουσική ή Ψυχοθεραπεία;

4 Φεβρουαρίου 2017

Κρίση.  Ύφεση.  Απογοήτευση.  Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα του 2017 τα ποσοστά κατάθλιψης έχουν αυξηθεί ραγδαία. Οι αριθμοί; Ηχούν εκκωφαντικά. Σχεδόν το 5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Μα μόνο 5%; Δεν είναι λίγο αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό αυτό, αυξήθηκε κατά 80,8% μέσα σε λίγα χρόνια.

Μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς των γρήγορων ρυθμών και της ελάχιστης ανθρώπινης επαφής όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν διέξοδο από το μαύρο που τους κατακλύζει.  Ψυχοθεραπεία.  Ή μήπως η ανάγκη να βρούμε τον εαυτό μας;

 Ποια ήταν η τελευταία φορά που άκουσες εκείνη τη μικρή φωνούλα μέσα σου; Εκείνη που ψιθυρίζει τι θέλει η ψυχή σου;  Αυτή η φωνή έχει σιγήσει για πολλούς.  Φυσικά αφήνει ένα κενό.  Είναι ο ήχος των συναισθημάτων σου.  Και πλέον δεν την ακούς.

Advertisements
Ad 14

Κάνε ένα πείραμα.  Βάλε το πρώτο τραγούδι που θα σου έρθει στο μυαλό.  Πριν ξεκινήσει, προσπάθησε να αναρωτηθείς πως αισθάνεσαι. Το τραγούδι που επέλεξες, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκφράζει τη συναισθηματική σου κατάσταση.

Τι είναι αυτό που κάνει τη μουσική τόσο ξεχωριστή όμως;  Μια ακολουθία από νότες που συνδυάζοντας τες παράγουμε άπειρες μελωδίες, διαφορετικές μεταξύ τους.  Είναι όπως τα γράμματα σχηματίζουν λέξεις.  Λέξεις που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία με άλλα άτομα.  Ίσως η μουσική είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάτι που το έχουμε ανάγκη.

Από την αρχαιότητα ήδη, οι Έλληνες, είχαν δώσει θεϊκή υπόσταση στη μουσική. Απόλλωνας, ο θεός της ποίησης, της μουσικής, της μαντικής, του φωτός. Του εξωπραγματικού, θα προσθέσω.  Αυτός μαζί με τις κόρες του, τις Μούσες έδιναν στη μουσική τον θεϊκό της χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης  «Μικρό νησάκι η καρδιά»: Η καλοκαιρινή περιοδεία του Μάριου Φραγκούλη με τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου

Ταυτόχρονα, η μουσική αποτέλεσε και πεδίο έντονης φιλοσοφικής δραστηριότητας, με τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και σωρεία άλλων φιλοσόφων να αναπτύσσουν την ηθική θεωρία της μουσικής. Η ηθική θεωρία της μουσικής, ή απλά η θεωρία του ήθους, υποστηρίζει πολύ απλά ότι σε κάθε ρυθμική και μελωδική κίνηση υπάρχει μια ανάλογη συναισθηματική αντίδραση.

Χιλιάδες ευρώ έχουν δαπανηθεί σε έρευνες για τις δυνατότητες της μουσικής και πως αυτή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.  Σκεφτείτε ότι πλαισιώνει τις περισσότερες στιγμές της ημέρας μας, από το ραδιόφωνο στο δρόμο για τη δουλεία μέχρι τις βόλτες στα μαγαζιά.  Είναι πάντα εκεί, άλλοτε δυνατά και άλλοτε χαμηλόφωνα, σαν τη φωνούλα.

Είναι αυτό που δεν μπορείς να πεις. Πόσες φορές έχουμε συνδυάσει ένα τραγούδι με έναν άνθρωπο; Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο οι ανθρώπινες σχέσεις όσο και η μουσική καλλιεργούν συναισθήματα. Είναι έμβια όντα, ζωντανοί οργανισμοί τα συναισθήματα, που ψάχνουν τρόπο να επικοινωνήσουν. Κάποιες φορές με άλλα άτομα, άλλες πάλι με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ποιο τραγούδι θα έβαζες για να εκφράσεις τι αισθάνεσαι τώρα;

Μήπως πριν σκεφτείς τη ψυχοθεραπεία να σκεφτείς τη μουσικοθεραπεία;  Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα. Τραγούδια υπάρχουν άπειρα, όσα και τα συναισθήματα σου.  Σίγουρα θα υπάρχει ένα που να σε εκφράζει.  Και ένα που αργότερα, θα σου φτιάξει τη διάθεση όταν νιώσεις ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Απλά βρες το.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη

Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη

Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη είναι εδώ

Ο Αναρχισμός για την εργασία

Ο Αναρχισμός είναι μια ιδεολογία που έχει <<εκφράσει>> τις απόψεις