Athens
14°
clear sky
humidity: 77%
H 24 • L 17
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Το KickassTorrents επέστρεψε!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016. Η μέρα που η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης torrent επιστρέφει στο Διαδίκτυο. Τον Ιούλιο του 2016, το FBI κλείνει την ιστοσελίδα τού KickassTorrents (KATcr), πετυχαίνοντας το βαρύτερο πλήγμα στους χρήστες των torrent παγκοσμίως, μετά την προσπάθεια κλεισίματος του Pirate Bay. Ταυτόχρονα συλλαμβάνεται στην Πολωνία ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, Artem Vaulin, ουκρανικής καταγωγής. Αμέσως μετά τη διακοπή λειτουργίας τού site, μια ομάδα από τα αρχικά στελέχη ξεκίνησαν ένα φόρουμ, με σκοπό και ελπίδα να το επαναφέρουν, στο κοντινό μέλλον.

Η ελπίδα τους έγινε πραγματικότητα, καθώς έθεσαν σε λειτουργία ένα site που είναι ίδιο στην εμφάνιση με το αρχικό. Στην υλοποίησή του συνέβαλλαν οι περισσότεροι από τους αρχικούς διαχειριστές και συντονιστές, κάτι που, όπως δηλώνουν στο torrentfreak, τους κάνει υπερήφανους.

Λίγες ώρες μετά τη λειτουργία τού νέου KATcr, εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα και η σελίδα έπεσε, αλλά αναμένεται να ξανανέβει. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα στην υψηλή επισκεψιμότητα από τη στιγμή διαδόθηκε η είδηση.

Στο αρχικό KickassTorrents, οι διαχειριστές και το προσωπικό ήταν διαφορετικοί από αυτούς που παρείχαν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: οι υπεύθυνοι για τη σελίδα δεν έχουν πρόσβαση στον πηγαίο της κώδικα και τα δεδομένα της. Παρόλα αυτά κατάφεραν να κάνουν το διάδοχό της να μοιάζει ίδιος, καθιστώντας το περιβάλλον οικείο στους φανατικούς χρήστες.

Η νέα αυτή ιστοσελίδα ξεκίνησε με κενή βάση δεδομένων μελών, όμως πολλοί από τους γνωστούς uploaders επέστρεψαν. Έτσι, η κοινότητα των torrent μπορεί να αναμένει νέες δημοσιεύσεις από τα ονόματα που γνωρίζει και εμπιστεύεται, από την αρχή τής λειτουργίας της.

Τον καιρό που ακολούθησε το κλείσιμο του πρωτότυπου KickassTorrents, εμφανίστηκαν πολλά site «καθρέφτες», που ισχυρίζονταν ότι ήταν οι πραγματικοί διάδοχοι. Όμως πολλά από αυτά τα site περιείχαν κακόβουλο λογισμικό, με το οποίο αποσκοπούσαν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Η ομάδα τού νέου KATcr υπόσχεται ότι οι χρήστες είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν με την περιήγησή τους σε αυτό.

Επιπροσθέτως, η ομάδα τού KATcr ισχυρίζεται ότι δε συντρέχουν νομικά προβλήματα, καθώς λέει ότι στους σέρβερ τής σελίδας δεν αποθηκεύεται υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία, το ομοσπονδιακό δικαστήριο έδωσε εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Internet να μπλοκάρουν μέσα σε 15 μέρες την πρόσβαση σε πέντε ιστοσελίδες torrent, μεταξύ των οποίων, το Pirate Bay, το Torrentz, το TorrentHound, το IsoHunt και το SolarMovie. Επίσης, εταιρείες όπως η Universal, έκαναν αίτηση να μπλοκαριστεί και το νέο KickassTorrents.

Η ομάδα τού KATcr πιστεύει ότι οι φερόμενοι ως αρχικοί διαχειριστές τού site θα αφεθούν ελεύθεροι, διότι, όπως λένε, είναι παράνομο κατά βάση να συλλαμβάνεται κάποιος ξένος πολίτης και να διώκεται υπό το νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνθρωπος των υπολογιστών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG