Athens
14°
clear sky
humidity: 77%
H 24 • L 17
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Χαρτί φτιαγμένο από . . . πέτρα!

%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%8c%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%bf%ce%bd

Κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα γύρω σου.. Είναι σίγουρο πως θα βρεις τουλάχιστον ένα χάρτινο αντικείμενο: ένα σημειωματάριο, ένα βιβλίο ή ίσως ακόμη και…κάποιο λογαριασμό που βαραίνει την τσέπη σου. Το χαρτί λοιπόν βρίσκεται παντού και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την ανακύκλωση,  ένας  μεγάλος αριθμός δέντρων πρέπει να κοπεί για την πρώτη ύλη. Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως ήταν και αυτό που πυροδότησε την δημιουργία χαρτιού από. .. πέτρα!

Τι είναι το χαρτί από πέτρα;

Το Rockkstock, όπως είναι η εμπορική ονομασία του πρώτου σχετικού προϊόντος, δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν από μια εταιρεία του Ταϊβάν και πρόσφατα βγήκε επίσημα και στην αγορά. Το χαρτί αυτό αποτελείται κυρίως από σωματίδια ασβεστίτη. Τα σωματίδια αυτά συσσωματώνονται και με τη βοήθεια κατάλληλων χημικών ουσιών κι συγκεκριμένων συνθηκών, μπορούν να οδηγήσουν στη σύνθεση χαρτιού από πέτρα. Ειδικότερα, το πέτρινο χαρτί συντίθεται σχεδόν αποκλειστικά από ασβεστίτη(80%) ο οποίος συνήθως προέρχεται από μάρμαρο και οικοδομικά υλικά.

Πέρα από την οικολογική πλευρά του θέματος, ένα τέτοιο χαρτί προσφέρει πολλά ακόμα πλεονεκτήματα. Κυρίαρχο πλεονέκτημα του, είναι το γεγονός ότι δεν απορροφάει το νερό και παρεμφερή υγρά, σε αντίθεση με το κοινό χαρτί. Επομένως, οποιοδήποτε χάρτινο αντικείμενο από πέτρα, είναι αυτόματα και πιο ανθεκτικό στην υγρασία τουλάχιστον. Επιπλέον, για την παραγωγή του δεν απαιτείται νερό ή ορυκτά καύσιμα,οδηγώντας σε μειωμένους πόρους. Παρόλα αυτά, σε σχέση με το συμβατικό χαρτί, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα και αφορά τη θερμοκρασία λειτουργίας του προϊόντος η οποία είναι απαγορευτική για την αξιοποίησή του για εκτυπώσεις με laser εκτυπωτές.

Όσο αναφορά την ανακυκλωσιμότητά του,αξίζει να σημειώσουμε ότι το πέτρινο χαρτί είναι ανακυκλώσιμο και μάλιστα φωτοδιασπώμενο. Χάρη σε ειδική, μη τοξική και διασπώμενη ουσία που περιέχει μπορεί να διασπαστεί κάτω από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Τέλος, εκτός από το Rockstock πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει και ένα ακόμα πέτρινο χαρτί το Parax και το Hustle Stoner Planner (που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο) με παρόμοια σύνθεση. 

Είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια, εάν η συγκρότηση και καταγραφή της πληροφορίας δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, το πέτρινο χαρτί να γίνει πιο εμπορικό και δημοφιλές.Επομένως, τότε  το πλέον διαδεδομένο παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί  θα πρέπει μάλλον να  αναθεωρηθεί…

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG