Athens
17°
few clouds
Υγρασία: 63%
Άνεμος: 4m/s ΒΑ
Ανώτερη 18 • Κατώτερη 11

Το Amazon φέρνει ακόμη μια επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζουμε

960x0

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, προσπάθησε να δώσει μια νέα πνοή στο φυσικό εμπόριο και το αποτέλεσμα είναι -τουλάχιστον- εντυπωσιακό.

Το Amazon Go είναι ο καρπός μιας πολυετούς προσπάθειας μέσα στην εταιρεία. Στόχος του είναι να προσφέρει μια πιο ευχάριστη εμπειρία στους καταναλωτές, καταργώντας ουσιαστικά το συμβατικό ταμείο που όλοι γνωρίζουμε.

Σε ένα κατάστημα με το Amazon Go, τον ρόλο του ταμείου αναλαμβάνουν τα ράφια. Πιο αναλυτικά, όλο το κατάστημα είναι διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τους πελάτες αλλά και ό,τι εκείνοι παίρνουν από τα ράφια.

Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να έχει εγκατεστημένη στο κινητό του την εφαρμογή Amazon Go. Η εφαρμογή, λαμβάνοντας τα δεδομένα από το «έξυπνο» κατάστημα, δημιουργεί ένα εικονικό καλάθι αγορών. Αυτό το καλάθι, όπως και στις ηλεκτρονικές μας αγορές, μπορεί να μεταβληθεί άπειρες φορές. Μετά από την απομάκρυνση μας από το κατάστημα, τα προϊόντα στο καλάθι «κλειδώνουν» και η αξία τους χρεώνεται στον λογαριασμό μας.

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη σε νέες τεχνολογίες όπως η μηχανική όραση και η μηχανική μάθηση. Στη Wikipedia, η μηχανική όραση ορίζεται ως ένα επιστημονικό πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επιχειρεί να αναπαράγει αλγοριθμικά την αίσθηση της όρασης, συνήθως σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ρομπότ. Επίσης, η μηχανική μάθηση ορίζεται ως ένα υποπεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που αναπτύχθηκε από τη μελέτη της αναγνώρισης προτύπων και της υπολογιστικής θεωρίας μάθησης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το πρώτο κατάστημα του Amazon Go βρίσκεται στην έδρα της Amazon, το Seattle. Στο εμβαδό του, που ανέρχεται περίπου στα 170 m2  , μπορεί κάποιος να βρει είδη μαναβικής, τρόφιμα, έτοιμα γεύματα και γενικότερα είδη που βρίσκουμε σε κοινά supermarket. Προς το παρόν είναι ανοιχτό μόνο για τους υπαλλήλους της εταιείας. Το άνοιγμα για το κοινό να προγραμματίζεται στις αρχές του νέου χρόνου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετικές. Τις πρώτες ώρες μετά την αποκάλυψη του project, η μετοχή της εταιρίας (AMZN) στον δείκτη NASDAQ σημειώνει μικρή αύξηση.

Όλα δείχνουν πως αν η Amazon καταφέρει να διατηρήσει το θετικό κλίμα γύρω από το Amazon Go, τότε θα έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι στους κύριους αντιπάλους της.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1997. Ερωτευμένος με την Αθήνα, επιστρέφει όμως πάντα πίσω στην επαρχία που τον μεγάλωσε. Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ. Του αρέσει πολύ να κάνει βόλτες στη πόλη με τα πόδια ή το μετρό. Να πίνει καφέ. Να μιλάει για smartphone. Θα τον βρεις στο nick.kibaridis@gmail.com

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG