Τουρκία: Ορίστηκε η ημερομηνία για το δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα Τουρκίας

 

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του τουρκικού δημοψηφίσματος, όπου ως ζήτημά του τίθεται η έγκριση ή μη των συνταγματικών αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Απριλίου.

Οι συνταγματικές αλλαγές

Η πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται στο δημοψήφισμα αφορούν τροπολογίες που έχουν υποστηριχθεί τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και το κυβερνών κόμμα του, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παράλληλα συμφωνία προς αυτές φαίνεται να υπάρχει και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα, το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος.

Advertisements
Ad 14

Οι τροποποιήσεις αυτές σχετίζονται με: α) την κατάργηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, β) την αύξηση του αριθμού των εδρών στο Κοινοβούλιο  από 550 σε 600 και γ) μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημαντική παράμετρο των αλλαγών αυτών  αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος θα είναι όχι μόνο ο επικεφαλής της κυβέρνησης αλλά παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να απορρίψει το κοινοβούλιο ό, τι θέλει.

Ναι η όχι;

Η συμφωνία ή η μη αποδοχή των προτεινόμενων διατάξεων αναμένεται να προκαλέσει εσωτερικές αναταραχές στην πολιτική  σκηνή, για μία ακόμη φορά.

Στην περίπτωση υπερψήφισης του «Ναι», ο λαός θα έχει συμφωνήσει με τις παραπάνω τροπολογίες. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορέσει να  επαναφέρει το κόμμα του μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα θα πάψει να ισχύει η κομματική εμπλοκή του Προέδρου. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν το 2019 και έτσι οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές (του Μαρτίου 2019), οι τοπικές εκλογές (του Νοεμβρίου 2019) και οι εκλογές για τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν με βάση το νέο σύστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται μία δραματική αλλαγή στον αριθμό των βουλευτών των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την «φίμωση» των υπόλοιπων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης  Αφγανιστάν: Aυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη στην Καμπούλ

Στην περίπτωση του «Όχι»  θα υπάρξει απόρριψη των μεταρρυθμίσεων. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την εσωτερική πολιτική αναταραχή, ικανή απόλυτα να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.  Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκαναν λόγο για  πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος.

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά. Οι σπουδές μου πραγματοποιήθηκαν στη Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο. Όταν δεν ''φιλοσοφώ'' ασχολούμαι με τη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη που είναι η αρθρογραφία και δη η πολιτική αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

“Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” του φυλετικού ρατσισμού

  Το μυθιστόρημα  «Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» του William Melvin Kelley ανήκει

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες