Η ρεπουμπλικανική προσπάθεια για την κατάργηση του Obamacare τελειώνει με ήττα του Τραμπ

President of the USA, Donald Trump.

Σε ένα δυνατό χτύπημα για τον Πρόεδρο Donald Trump, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας των ΗΠΑ απέτυχαν να διαλύσουν το Obamacare, χάνοντας έτσι μια μεγάλη και χρόνια υπόσχεση εκστρατείας. Αυτό συνέβη επειδή τρεις γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος.

Οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Obamacare κι έτσι το νομοσχέδιο κατάργησης καταψηφίστηκε με ψήφους 49-51.

Το πολιτικό δράμα για τον Mccain

Καθώς πλησίαζε η ψηφοφορία, όλα τα μάτια στην αίθουσα της Γερουσίας ήταν στραμμένα στον McCain. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και ήρωας πολέμου του Βιετνάμ, πέταξε από την Αριζόνα στην Ουάσινγκτον (αφού είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εγκεφάλου) για να ψηφίσει. Εκεί φαίνεται να συνομιλούσε με τους Collins, Murkowski και τον Ρεπουμπλικανικό Γερουσιαστή Jeff Flake -επίσης από την Αριζόνα.

Advertisements
Ad 14

Οι κκ. Κόλλινς και Μουρκόφσκι ψήφισαν και αυτήν την εβδομάδα ενάντια σε πιο περιεκτικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών για την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare και ήταν και οι δύο γνωστοί για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πρόταση που αφορούσε την κατάρρευσή του. Ο Trump είχε επικρίνει τον Murkowski, λέγοντας ότι είχε απογοητεύσει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη χώρα.

Senator John McCain speaks with reporters after voting "no"

Η αρνητική ψήφος του Μακέιν ήταν καθοριστική. Μετά την ψηφοφορία δημοσιογράφος ρώτησε τον Μακέιν γιατί ψήφισε αρνητικά και εκείνος απάντησε: «Γιατί θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό». Ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα ο οποίος χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 49 ψήφοι υπέρ έναντι 51 ψήφων κατά, φέρνει τους Ρεπουμπλικάνους αντιμέτωπους με την σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν αναφορικά με την κατάργηση του Obamacare, την οποία στηρίζουν σταθερά από το 2010.

Διαβάστε επίσης  Ερντογάν: Με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του. «Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε, σύμφωνα με την υπόσχεσή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη υπήρξε και η αντίδραση του αμερικανικού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε στο Twitter «Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Γερουσία. «Όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Schumer δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο McCain μιλούσαν τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα, σχετικά με το νομοσχέδιο και ότι ο McCain είχε αποφασίσει το απόγευμα της Πέμπτης. «Ο John McCain είναι ήρωας», δήλωσε ο Schumer. Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι η αποτυχία του νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τις δύο μεριές να συνεργαστούν για να διορθώσουν προβληματικούς τομείς του νόμου Obamacare, χωρίς να τον καταργήσουν. «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να ανασυντάξουμε και να τραβήξουμε μαζί τα πράγματα μέσω μιας ανοικτής και πλήρους διαδικασίας επιτροπής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών», δήλωσε ο Murkowski στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης  1914: Όταν τα Χριστούγεννα σταμάτησαν το πόλεμο

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει