Ανταγωνισμοί ΗΠΑ – Β. Κορέας: ποια η στάση της Κίνας;

Παρά την έντονη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα, στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, οι ΗΠΑ φαίνεται να ζητούν τη βοήθειά της για την καταπολέμηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, όπου η Κίνα δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Βορείου Κορέας .

Αρχικά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα, ως μοναδικό σύμμαχο της Β. Κορέας, να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των πυραυλικών και πυρηνικών προγραμμάτων της χώρας. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον δηλώνει πως  «η εποχή στρατηγικής υπομονής έχει λήξει», ιδίως μετά το θάνατο του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ερμηνεύτηκαν από τις ΗΠΑ ως κίνηση επίδειξης ισχύος και κατ’ επέκταση προχώρησαν σε μια άλλη πρακτική επίδειξης. Ειδικότερα, στα πλαίσια προγραμματισμένων αμυντικών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B Lancer και δύο νοτιοκορεάτικα F-15K, πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική άσκηση, στις 8 Ιουλίου, πετώντας κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Advertisements
Ad 14

Αυτή η πρακτική βρήκε αντίθετη την Κίνα, η οποία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πτήσεις βομβαρδιστικών στη Βόρεια Κορέα, διότι μπορεί να γίνουν αφορμή για πυρηνική απάντηση. Ωστόσο, η στάση της Κίνας και η αποστασιοποίησή της από το ζήτημα δείχνει να ενοχλεί τον Πρόεδρο Trump. Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγορεί το Πεκίνο ότι συνεργάζεται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, κυρίως λόγω  της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κρατών. Η δήλωση αυτή φαίνεται να ευσταθεί καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών – Κίνας και Β. Κορέας – αυξήθηκαν κατά 10%.

Διαβάστε επίσης  Fortress Under Siege – “Atlantis”

Επιπλέον, οι υποψίες του Trump για τη συνεργασία αυτών των δύο συνίστανται σε δύο γεγονότα.  Η πρώτη κατηγορία εναντίον της Κίνας αφορά το ξέπλυμα χρήματος μιας κινεζικής τράπεζας για λογαριασμό της Β. Κορέας και η δεύτερη, την παροχή βοήθειας για την ενίσχυση των πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ από μια κινεζική ναυτιλιακή και από δύο Κινέζους πολίτες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Trump προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων. Κατόπιν, ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης όπλων στη Ταϊβάν, αξίας $1,4 δις. Αυτή η πράξη αποδεικνύει την εκβιαστική στάση των ΗΠΑ, απέναντι στις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

Από την άλλη, η Β. Κορέα, έχοντας αντιληφθεί το ρόλο στον οποίο υποβάλλεται η Κίνα να διαδραματίσει για λογαριασμό των ΗΠΑ, προβαίνει σε αναδρομές. Πιο συγκεκριμένα, η Β. Κορέα υπενθυμίζει στην Κίνα πόσο σημαντική υπήρξε η προστασία που της προσέφερε κατά το 1950-1953 και τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που τις διέπει. Επίσης, η αναζωπύρωση των εμπορικών τους σχέσεων, έχει επηρεάσει τη στάση της Κίνας, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κατά το πρώτο εξάμηνο το 2017, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Β. Κορέα αυξήθηκαν περίπου κατά 30%.

 

Κατά συνέπεια, η Κίνα βρίσκεται στο κέντρο των ανταγωνισμών. Παρόλο που έχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με τη Β. Κορέα, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, εντούτοις, η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ θα επέφερε και άλλα προβλήματα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Επομένως, η χώρα βρίσκεται ενόψει ενός στρατηγικού διλήμματος. Από τη μία διακυβεύονται τα οικονομικά της συμφέροντα και από την άλλη η ασφάλεια των χωρικών της υδάτων, που ήδη υπόκεινται σε αμφισβήτηση. Εν ολίγοις, και στις δύο περιπτώσεις απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα – η Β. Κορέα συνορεύει με την Κίνα, επομένως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ανεξάρτητα από τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της η κάθε μία.

Διαβάστε επίσης  Ασία: 5+1 προορισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε

Επομένως, η Κίνα καλείται να πάρει θέση. Σε ποιο από τα δύο στρατόπεδα θα υπαχθεί; Μήπως όλη αυτή η αναποφασιστικότητα είναι εσκεμμένη προκειμένου να κερδίσει χρόνο ώστε να διαμορφώσει μια δική της στάση;

 

Μέσα από τις σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη, και το ενδιαφέρον μου για την ιστορία, έμαθα να ερμηνεύω τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου πάνω σε θέματα επικαιρότητας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.