Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2016!

Με το 2016 να έρχεται σιγά σιγά στο τέλος του, άλλη μια κινηματογραφική χρονιά τελειώνει και μπαίνουμε σε ρυθμούς Όσκαρ. Φέτος μπορούμε να πούμε πως περάσαμε μια «γλυκόπικρη» χρονιά. Χάσαμε πολλούς καλούς ηθοποιούς και προσωπικότητες του κινηματογράφου, είδαμε όμως μια πληθώρα καταπληκτικών ταινιών. Είμαστε εδώ σήμερα λοιπόν για να κάνουμε έναν απολογισμό, να προσπαθήσουμε δηλαδή να βρούμε τις 10 καλύτερες ταινίες του 2016.

Να τονίσω πως οι παρακάτω ταινίες αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προσωπικές μου επιλογές, επίσης στην λίστα βρίσκονται ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 στις χώρες κυκλοφορίας τους. Τέλος, προσπάθησα να διαμορφώσω την λίστα με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχει ταινίες από ποικίλα είδη και όχι με μονομέρεια. Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι ταινίες είναι τυχαία.

 

Moonlight-Barry Jenkins

Advertisements
Ad 14

O Barry Jenkins μας χάρισε ΤΗΝ must-see ταινία του 2016. Το Moonlight χωρίζεται σε τρία κεφάλαια (Little-Chiron-Black), με κάθε κεφάλαιο να παρουσιάζει διαφορετικές ηλικιακές φάσεις του πρωταγωνιστή. Ο Chiron ζει με την ναρκομανή μητέρα του και βρίσκει μια πατρική φιγούρα στον προμηθευτή της, Juan (δεν υπάρχουν λόγια για την ερμηνεία του Mahershala Ali, απλά εκπληκτική) ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει μέσα στο bullying, ανήμπορος να εκφράσει την ομοφυλόφιλη σεξουαλικότητά του.

Ένας ύμνος στον συναισθηματισμό, ένα καταπληκτικό μελόδραμα που περιμένουμε να ανταμειφθεί τουλάχιστον με οσκαρική υποψηφιότητα.


 

Manchester by the Sea-Kenneth Lonnergan

Ο Kenneth Lonnergan γύρισε μια απολύτως ανθρώπινα συναισθηματική ταινία. Ο Lee Chandler(Casey Affleck) μόλις μαθαίνει τα νέα του θανάτου του αδερφού του επιστρέφει στην πόλη του για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του. Εκεί βρίσκει τον Patrick(Lucas Hedges), τον ανιψιό του που πλέον είναι ορφανός και έχει την ανάγκη του. Επηρεασμένος από τον χαμό του αδερφού του ο Lee προσπαθεί να βάλει σε τάξη την ζωή του.

Ο Casey Affleck ήταν απολαυστικός. Με μια από τις από τις πιο μεστές ερμηνείες των τελευταίων χρόνων κατάφερε να παρουσιάσει την έκρηξη συναισθημάτων που κρύβει ο χαρακτήρας πίσω από την σκληρή, απόμακρη  προσωπικότητα του.


 

Τhe Lobster-Γιώργος Λάνθιμος

Σειρά έχει ο «Αστακός» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου. Σε μια κοινωνία όπου το να είσαι εργένης δεν θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό, ο David(Colin Farrell) όταν τελειώνει μια σχέση του έχει προθεσμία 45 ημέρες για να βρει ένα καινούριο ταίρι. Πηγαίνει λοιπόν σε ένα ξενοδοχείο, όπου ελεύθεροι άνθρωποι ψάχνουν άλλους ελεύθερους, καθώς όταν η προθεσμία λήξει, όποιος δεν είναι σε σχέση τον μεταμορφώνουν σε ζώο και τον εξοστρακίζουν από την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης  «Annihilation» : Νέο Sci-Fi από τον δημιουργό του «Ex Machina»

Ο Λάνθιμος σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου έγραψε μια πανέξυπνη μαύρη κωμωδία, που στέλνει πολλά μηνύματα στους θεατές και βάζει σε σκέψεις. Ο Colin Farrell από την άλλη, δεδομένης της σοβαρότητας και της έλλειψης χιούμορ του χαρακτήρα του μας έδωσε μια από τις πιο αστείες και αγαπητές ερμηνείες της καριέρας του.


 

Arrival-Denis Villeneuve

To Arrival, αν και πολύ νωρίς, τείνει να γίνει ένα από τα καλύτερα Sci-fi που έχουμε δει. Οι εξωγήινοι λοιπόν, έρχονται στη Γη και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους μυστικά -προφανώς- από την κοινή γνώμη. Φέρνουν λοιπόν την Dr. Louise Banks (Amy Adams), μια άριστη γλωσσολόγο για να συνεννοηθεί με τα εξωγήινα πλάσματα. Παρότι συνομιλούν με ήχους μεταξύ τους, η Louise καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει τη γραφή τους σε πολύ γρήγορο ρυθμό.

Αν καθίσετε να δείτε το Arrival μην περιμένετε μια…Ημέρα Ανεξαρτησίας. Ο Denis Villeneuve έγραψε θα λέγαμε μια ρεαλιστική ταινία επιστημονικής φαντασίας που δεν βασίζεται στην μάχη της επιβίωσης και τη υπεράσπιση της Γης στο πεδίο της μάχης.  Περισσότερο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, με κύριο όπλο του την δυνατή ερμηνεία της Amy Adams και τα μηνύματα για την ζωή και τον άνθρωπο, που στη διάρκεια της ταινίας περνούσε.


 

Captain America: Civil War- Anthony Russo, Joe Russo

Τα αδέρφια Russo φέτος μας χάρισαν ίσως την καλύτερη superhero ταινία όχι απλά της χρονιάς, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. Με τις καταστροφές στον κόσμο και το χαμό αθώων πολιτών από τις μάχες των Avengers, οι κυβερνήσεις αποφασίζουν να εφαρμόσουν μέτρα στην ενέργεια των ηπερηρώων. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο Helmut Zemo ( Daniel Bruhl) κινούμενος μυστικά καταφέρνει να σπείρει τη διχόνοια ακόμα περισσότερο μέσα στους Avengers. Έτσι ο Captain America (Chris Evans) και η ομάδα του έρχεται αντιμέτωπη με αυτή του Iron Man (Robert Downey Jr.) με μοναδικό χαμένο την ασφάλεια της Γης.

Το Civil War άλλαξε την Marvel μια και καλή. Όχι μόνο είδαμε την εξέλιξη ηρώων και την εισαγωγή καινούριων, αλλά ήταν η πρώτη ανθρώπινη ταινία Marvel, εστιασμένη στους χαρακτήρες και όχι στην μάχη εναντίων ημίθεων και άφθαρτων μηχανών τεχνητής νοημοσύνης. Εξαιρετικός Daniel Bruhl, εξαιρετικές σκηνές δράσης…εξαιρετική ταινία.

Διαβάστε επίσης  Transformers: Rise of the Beasts: Roll out!

 

Hell or High Water-David Mackenzie

Ένα western όπως θα έπρεπε να είναι, με έμφαση στην πραγματικότητα. Δύο αδέρφια, ο Toby ( Chris Pine) και ο Tanner (Ben Foster) αποφασίζουν να κλέψουν μια τράπεζα που κακομεταχειρίστηκε τον πατέρα τους, παίρνοντας το σπίτι και την φάρμα του. Για να το καταφέρουν αυτό, αρχίζουν σταδιακά να ληστεύουν υποκαταστήματα της τράπεζας. Ταυτόχρονα όμως του κυνηγάει ένας  Τεξανός σερίφης στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης (Jeff Bridges).

Μια αληθινή παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στο Τέξας αλλά και του τοπίου του. Μια διασκεδαστική ταινία με πολύ καλές ερμηνείες, που μας θύμισε γιατί αγαπάμε τα western, ανεβάζοντας παράλληλα τον πήχη για μελλοντικές παραγωγές.


 

Green Room-Jeremy Saulnier

Ήρθε η ώρα για ένα θρίλερ. Όχι ένα απλό θρίλερ όμως, αλλά μια πρωτότυπη ιστορία βασισμένη σε κοινωνικά προβλήματα και ένα συμβάν που μπορεί εύκολα να γίνει και στην δική μας πραγματικότητα. Μια punk-rock μπάντα βρίσκεται στον τελευταίο προορισμό του tour τους έχοντας ελάχιστα λεφτά, που δεν φτάνουν ούτε για την βενζίνη της επιστροφής. Προς το τέλος της συναυλίας επιλέγουν να πουν ένα τραγούδι ύμνο κατά του νεοναζισμού ως επίθεση σε μια ομάδα νεοναζί που έχουν στο κοινό. Αυτό θα είναι και το μοιραίο τους λάθος, καθώς η ομάδα με ηγέτη τον Darcy(Patrick Stewart) τους κρατά αιχμάλωτους και οι βιαιοπραγίες ξεκινούν.

Ένα θρίλερ που βάζει την πολιτική στο επίκεντρο του, με δυνατές σκηνές και έναν καταπληκτικό Patrick Stewart στον ρόλο του μεγάλου «κακού». Ναι, ούτε εγώ μπορούσα να φανταστώ τον αξιαγάπητο Stewart στο ρόλο ενός νεοναζί δολοφόνου. Εδώ είμαστε όμως με μια σπουδαία ερμηνεία.


 

Zootopia- Byron Howard, Rich Moore

Το zootopia δεν απλά άλλη μια πολύ καλή ταινία της Disney, το zootopia είναι από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουμε δει ποτέ. Σε μια κοινωνία ανθρωπόμορφων ζώων, που οι θηρευτές και τα θηράματα ζούνε μαζί, ένα κουνέλι η Hops (Ginnifer Goodwin) που της έχουν πει ότι δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει αστυνομικός συνεργάζεται με μια αλεπού τον Nick (Jason Bateman), παρότι στην πραγματικότητα αποτελούν αντίπαλα είδη, για την επίλυση ενός μυστηρίου.

Διαβάστε επίσης  Οι πιο εμβληματικές σκηνές μάχης του κινηματογράφου

Μια ταινία που τεχνικά προορίζεται για παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα εστιάζει σε όλες τις ηλικίες. Αστεία, όμορφη και γλυκιά, όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια η Disney, ταυτόχρονα με έμμεσο τρόπο θίγει κοινωνικά προβλήματα που μας ταλανίζουν για χρόνια. Ένα instant classic του είδους του.


 

Hunt for the Wilderpeople-Taika Waititi

Πολλές φορές δεν μπορούμε να χορτάσουμε μια συναισθηματική κωμωδία, έτσι και τώρα ο Taika Waititi μας… έδωσε άπειρη τροφή. Ο Ricky(Julian Dennison) είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει με τη θεία του και συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός γκάνγκστερ. Αποφασίζει λοιπόν να φύγει στο δάσος. Εκεί βρίσκει το θείο του Hec(Sam Neill), ο οποίος είναι απρόσιτος, κρύος και σκληρός στην καθημερινότητά του. Με τις τοπικές Αρχές να τους κυνηγάνε, η σχέση τους αλλάζει για τα καλά.

Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό στην ταινία δε θα ήταν τίποτα άλλο από ένα συναισθηματικό ταξίδι. Μια πολύ όμορφη ταινία με σκηνές πολύ γέλιου και μοναδικούς χαρακτήρες. Οι δύο πρωταγωνιστές ήταν μοναδικοί και το τοπίο της Νέας Ζηλανδίας ήταν πανέμορφο.


 

Doctor Strange-Scott Derrickson

Ναι ξέρω θα αναρωτηθείτε, κι άλλη superhero ταινία; Το 2016 δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα για τη Marvel. Όχι μόνο έβγαλε δύο καταπληκτικές ταινίες, αλλά οι δύο αντίστοιχες της DC απέτυχαν στα μάτια των κριτικών κερδίζοντας έτσι μια σπουδαία μάχη. Ο Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) λοιπόν, είναι ένας αλαζόνας χειρούργος που έχει τον κόσμο στα χέρια του. Ξαφνικά σε ένα ατύχημα τα χέρια του σχεδόν παραλύουν κάνοντας τον ανήμπορο να χειρουργήσει. Ψάχνει λοιπόν θεραπεία στον μυστικισμό, όπου έρχεται σε επαφή με την μαγεία και τις διαφορετικές διαστάσεις της.

Μια έξυπνη ταινία γεμάτη άπλετο χιούμορ και δράση με εξαιρετικές ερμηνείες και ενδιαφέρουσα πλοκή έκανε κάποιους κριτικούς να το τολμήσουν και να τη χαρακτηρίσουν ως την καλύτερη ταινία με υπερήρωες που έχει κυκλοφορήσει.


Τέλος, είναι ξεκάθαρο πως οι απόψεις διίστανται. Πολλές καταπληκτικές ταινίες του 2016 δε βρίσκονται στην λίστα και για πολλούς από εσάς πολλές άδικα βρίσκονται. Αυτή όμως είναι η μαγεία του κινηματογράφου. Όσο και αντικειμενικά να γραφτούν οι κριτικές, ο κόσμος θα λατρέψει μια φαινομενικά κακή ταινία ή θα μισήσει μια φαινομενικά καλή. Για αυτό περιμένω τις δικές σας αντιρρήσεις και ιδέες στα σχόλια.

Βάλε στη ζωή σου αυτά που σε γεμίζουν. Δες πολλές ταινίες, άκου μουσική συνέχεια, υποστήριξε την ομάδα σου, βγες με τους φίλους σου. Βολιώτης, προσπαθεί να βγάλει τη Δημοσιογραφία, θα με βρεις στο Maxmag, αλλιώς θα είμαι κάπου βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας ατέλειωτες Marvel θεωρίες και γεγονότα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες
Παλάτι Αιγών Διεθνής κριτική

Καταδίκη για το Παλάτι Αιγών: Διεθνής Κριτική στην Ελλάδα

Διεθνής Κριτική: Αμφισβητούνται οι Αποκαταστατικές Εργασίες στο Παλάτι των Αιγών/Βεργίνας