Οι ταινίες που ξεχώρισαν στο 73ο Φεστιβάλ της Βενετίας

r0_0_729_410_w1200_h678_fmax

Ξεκίνημα φθινοπώρου, κι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιήθηκε πάλι το παλιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου, αυτό της Βενετίας, στο οποίο προβλήθηκαν μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες των επόμενων μηνών. Από το 1932, αμέτρητες ταινίες έχουν διαγωνιστεί για το Χρυσό Λέοντα, ενώ η φετινή 73η εκδοχή του Φεστιβάλ διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Άγγλο σκηνοθέτη Sam Mendes, γνωστό μεταξύ άλλων από τις δύο τελευταίες ταινίες του James Bond και το American Beauty. Από τις είκοσι ταινίες που διαγωνίστηκαν, οι εξής είναι εκείνες που ξεχώρισαν λίγο παραπάνω, στη βράβευση, αλλά και στην υποδοχή είτε από τους κριτικούς είτε από το κοινό:

poster-gosling-stone-in-la-la-land

  1. La la land του Damien Chazelle

Η ταινία που άνοιξε το φεστιβάλ την τελευταία μέρα του καλοκαιριού είναι ένα νοσταλγικό musical με πρωταγωνιστές τους Ryan Gosling και Emma Stone. Σε μικρότερους ρόλους εμφανίζονται επίσης ο John Legend και ο J.K. Simmons. Με φόντο το λαμπερό Los Angeles, την πόλη στην οποία εδώ και δεκαετίες συρρέουν άνθρωποι με μεγάλα όνειρα, η Mia, σερβιτόρα που θέλει να γίνει ηθοποιός, και ο Sebastian, ένας μουσικός της jazz που παίζει σε διάφορα μπαρ για να τα βγάλει πέρα, ερωτεύονται, αλλά όταν τελικά συναντιούνται με την επιτυχία, παρουσιάζονται και τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους. Η ταινία του σκηνοθέτη του Whiplash, βοηθούμενη και από τη χημεία μεταξύ των δύο ταλαντούχων συμπρωταγωνιστών της, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και έχει συγκριθεί με τα παλιά musical της χρυσής εποχής του Hollywood. Η Emma Stone κέρδισε το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, ενώ είναι πολλοί αυτοί που τη θέλουν να φτάνει μέχρι και τα Όσκαρ.

Advertisements
Ad 14

arrival-2016-movie-amy-adams

  1. Arrival του Denis Villeneuve

Αυτή η επιστημονικής φαντασίας ταινία αποτελεί μεταφορά στον κινηματογράφο μιας ιστορίας του Ted Chiang και στο κέντρο της είναι μία γλωσσολόγος (Amy Adams) που καλείται από το στρατό για να βοηθήσει στη μετάφραση κάποιων εξωγήινων μηνυμάτων . Στην ίδια ομάδα έρευνας είναι ένας μαθηματικός (Jeremy Renner) και ένας συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού (Forest Whitaker). Καθώς μυστήρια διαστημόπλοια αρχίζουν να πλησιάζουν τη γη κι ο χρόνος είναι εναντίον της, η ομάδα καλείται να πάρει μια πολύ επικίνδυνη απόφαση. Αν και δεν έλαβε κάποιο βραβείο, το Arrival απέσπασε πολύ εγκωμιαστικές κριτικές.

Διαβάστε επίσης  Αριστουργηματικές τριλογίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

nocturnal-animals-2016-9

  1. Nocturnal Animals του Tom Ford

 Η ταινία αποτελεί το comeback του σχεδιαστή Tom Ford ως σκηνοθέτη και σεναριογράφου μετά τη μεγάλη επιτυχία και τα βραβεία του A single man το 2009. Πρόκειται για ένα δράμα-θρίλερ στο οποίο η ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί (πάλι η Amy Adams) αποκτά εμμονή με το μυθιστόρημα του πρώην άντρα της (Jake Gylenhaal), ένα βίαιο θρίλερ το οποίο ερμηνεύει ως μία έμμεση εκδικητική απειλή προς την ίδια. Το Nocturnal Animals είναι βασισμένο στο βιβλίο Tony and Susan του Austin Wright που είχε κυκλοφορήσει το 1993. Η ταινία κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο μεγαλύτερο βραβείο της διοργάνωσης, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρός Λέοντας).


frantz-movie-review-venice-film-festival-2016

  1. Franzt του Francois Ozon

Σε αυτή την ασπρόμαυρη γαλλογερμανική παραγωγή, ο Francois Ozon, βασισμένος στην παλιά ταινία Broken Lullaby του Ernst Lubitsch, σκηνοθετεί την ιστορία μιας νεαρής Γερμανίδας που, θρηνώντας τον αρραβωνιαστικό της στη Γαλλία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζει έναν μυστηριώδη Γάλλο που επισκέπτεται τον ίδιο τάφο για να αφήσει λουλούδια.  Πρωταγωνιστούν ο Pierre Niney και η Paula Beer, η οποία κέρδισε το βραβείο Marcello Mastroianni καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.

el_ciudadano_ilustre_1-h_2016

  1. El ciudadano ilustre (The Distinguished Citizen) των Mariano Cohn και Gaston Duprat

Σε αυτή τη συμπαραγωγή Αργεντινής και Ισπανίας, ο Oscar Martinez πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Daniel Mantovani, ενός φανταστικού συγγραφέα που έχει κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αποδέχεται μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτεί τη γενέτειρά του στην Αργεντινή, που τον ενέπνευσε για όλα του τα βιβλία. Όμως η υποδοχή που θα τον περιμένει δε θα είναι τόσο θερμή, αφού πολλοί από τους κατοίκους έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τον τρόπο που τους παρουσίασε στα βιβλία του! Ο Oscar Martinez απέσπασε το βραβείο του καλύτερου άντρα ηθοποιού για την ερμηνεία του.

Διαβάστε επίσης  5 Ευρωπαϊκές ταινίες που πρέπει να δεις

la-region-salvaje

  1. La region salvaje (Untamed) του Amat Escalante

Η μεξικάνικη ταινία του Amat Escalante ήταν ίσως η πιο «περίεργη» από όσες προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, κι όμως έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας (το οποίο μοιράστηκε με μία από τις ταινίες που θα δούμε παρακάτω). Η ιστορία ξεκινάει ως δράμα που αφηγείται τη ζωή μιας δυσλειτουργικής οικογένειας σε μια μικρή πόλη του Μεξικού. Όμως γρήγορα τα πράγματα παίρνουν μια αναπάντεχη και ελαφρώς σουρεαλιστική τροπή -που έχει να κάνει με όργια, εξωγήινους οργανισμούς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

bad-batch-movie

  1. The Bad Batch της Ana Lili Amirpour

Η ρομαντική ταινία τρόμου της Amirpour ,που σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο, κέρδισε το ειδικό βραβείο της επιτροπής. Το προαναφερθέν σενάριο περιπλέκεται γύρω από μια δυστοπική ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται σε μία κοινότητα κανίβαλων στο Τέξας και τοποθετείται χρονολογικά κάπου στο  κοντινό μέλλον. Η ταινία δίχασε τους κριτικούς, αλλά τελικά επιβραβεύτηκε από την επιτροπή, ενώ διαθέτει και ένα εντυπωσιακό cast ( Suki Waterhouse, Keanu Reeves, Jim Carrey, Jason Mamoa και Diego Luna μεταξύ άλλων).

jackie

  1. Jackie του Pablo Larrain

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larrain έχει στο κέντρο της τη Natalie Portman στο ρόλο της Jackie Kennedy. Η ταινία ακολουθεί την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τις μέρες της στο Λευκό Οίκο, αλλά κυρίως κατά τις στιγμές που ακολούθησαν τη δολοφονία του συζύγου της, John F. Kennedy, το 1963 στο Ντάλας. Παρουσιάζει τον τρόπο που βίωσε η ίδια αυτή την απώλεια, τις προσπάθειές της να παρηγορήσει την οικογένειά της, καθώς και το πώς όρισε το μύθο που μέχρι σήμερα συνοδεύει τα χρόνια της προεδρίας του Kennedy. Συμπρωταγωνιστούν οι Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Bill Crudup και John Hurt, ενώ οι πρώτες κριτικές έκαναν λόγο για μια ταινία που ξεφεύγει από την τυπική βιογραφία και μια καθηλωτική ερμηνεία από την Portman. Στο “Jackie” απονεμήθηκε το βραβείο σεναρίου, που επιμελήθηκε ο Noah Oppenheim.

Διαβάστε επίσης  «Lion»

paradise

  1. Paradise του Andrey Konchalovskiy

Ρώσικη δραματική ταινία εποχής που ακολουθεί τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: μία Ρωσίδα αριστοκράτισσα που ζει στη Γαλλία και βοηθά τη γαλλική αντίσταση, ένα Γάλλο συνεργάτη της κι έναν υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματικό των SS. Πρωταγωνιστούν οι Yuliya Vysotskaya, Christian Clauss και Philippe Duquesne. Η ταινία που πραγματεύεται και το θέμα του Ολοκαυτώματος, δέχτηκε εγκωμιαστικές κριτικές, τόσο για το βετεράνο σκηνοθέτη της, όσο και για τους ηθοποιούς και την ατμόσφαιρά της. Ο Andrey Konchalovskiy μοιράστηκε τελικά το βραβείο σκηνοθεσίας με τον Amat Escalante.

the-woman-who-left-ang-babaeng-humayo-venice

  1. Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left) του Lav Diaz

Αυτό το δράμα από τις Φιλιππίνες προβλήθηκε μία μέρα πριν την απονομή και κατόρθωσε να κερδίσει το μεγαλύτερο βραβείο, το Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη ταινία. Εμπνευσμένη από το διήγημα του Τολστόι «Ο Θεός βλέπει την αλήθεια, αλλά περιμένει», η διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών ταινία αφορά μια πρώην δασκάλα που αφού απελευθερώνεται μετά από τριάντα χρόνια φυλακής (για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε) αρχίζει να ψάχνει τον άνθρωπο που την ενοχοποίησε. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι η ταινία αποτελεί μία αλληγορία για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, στους ανθρώπους της οποίας αφιέρωσε και το βραβείο.

Πέρα από αυτές τις ταινίες, στο διαγωνιστικό κομμάτι προβλήθηκαν και άλλες που δεν κέρδισαν βραβείο, αλλά άφησαν κάποιες θετικές εντυπώσεις. Ανάμεσά τους, το ντοκιμαντέρ “Voyage of Time” του Terence Malick, το πολεμικό δράμα “On the Milky Road” του Emir Kusturica, που δίχασε κάπως τους κριτικούς, το δράμα “The Light Between Oceans” με τους Michael Fassbender και Alicia Vikander και το western “Brimstone” του Martin Koolhoven.

Είμαι η Αναστασία, σπουδάζω Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, δηλώνω αμετανόητη βιβλιοφάγος, βλέπω τη μία ταινία μετά την άλλη και θέλω σε κάθε στιγμή της ζωής μου να παίζει από πίσω μουσική. Μπορείτε να με βρείτε στο anastasia16101@gmail.com.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,